Съдът остави в ареста задържания за убийството на 32-годишна жена в София

Съдът прецени, че на свобода обвиненият може да се укрие или да извърши друго престъпление

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста 34-годишния Калоян Каймакчийски, обвинен за убийството на 32-годишна жена от София.

Тялото на младата жена, чието име е Кристина Благоева, беше намерено в багажник в кола в автосервиз в столичния квартал "Захарна фабрика" по-рано тази седмица. Няколко дни по-рано тя е била обявена за издирване от близките. Тя има дете, с което е говорила за последно малко преди да бъде убита.

МВР задържа Каймакчийски, за когото Кристина е подала сигнал в неправителствена организация за системни заплахи и тормоз. Двамата са били колеги и преди време са имали връзка. Преди да изчезне тя е оставила бележка с името му, в случай че нещо се случи с нея.

В съдебната зала прокуратурата поиска постоянен арест за мъжа. Според събраните доказателства той е застрелял Кристина с два куршума с пистолет "Макаров" на 3 април. Убийството е извършено пред офиса на голяма телекомуникационна компания на ул. "Кукуш" 1, в която тя е работела. Той я е причакал там, влязъл в колата ѝ и стрелял два пъти в гърдите ѝ. Бил с ръкавици. След това е преместил на пасажерската седалка и я откарал до друга кола, в чийто багажник скрил трупа.

По оръжието има следи и от него, и жертвата, което означава, че вероятно се е съпротивлявала и е имало борба в колата, каза прокурор Сабина Христова.

В колата на жената е намерена гилза от пистолета.

Каймакчийски е ползвал пистолет, собственост на новата му приятелка, с която живеел. Вероятният мотив за убийството е, че Кристина е прекратила връзката си с него.

Адвокатът на Каймакчийски каза, че не са събрани достатъчно доказателства той да е извършил престъплението. Според него липсват свидетели, ДНК анализи, записи от камери, балистична експертиза, както и наличие на данни за движението на обвиняемия.

Съдът обаче прецени, че ако е на свобода, има висока обществена опасност Каймакчийски да извърши друго престъпление, както и да се укрие. Макар и реабилитиран по право, той вече е осъждан за отправена заплаха за убийство на друга негова приятелка, както и за подпалването на автомобила ѝ.

Жената, с която Каймакчийски има връзка в момента, също е дала показания, които потвърждават, че той е имал достъп до оръжието ѝ. Йордана Сотирова е военнослужеща. Пред съда тя каза, че я е накарал да занесе пистолета в поделението, в което работи и именно там го открива полицията. Освен това той я накарал да изпере дрехите му, а след това ги изхвърлил.

„Моля да не бъда задържан под стража, за да мога да се опитам да се боря да изчистя името си. Искам да бъда с детето и родителите си. Нямам за цел да се укривам. Съдействал съм през цялото време на органите на реда", каза самият Каймакчийски пред съда.

На 9 март Кристина е потърсила помощ от неправителствената организация "Анимус", след като е била заплашена от него, че "това е последният 8 март в живота ѝ".

Директорката на фондацията Надежда Стойчева разказа пред бТВ, че я е посъветвала да подаде сигнал в полицията, да се скрие и никога да не се движи без придружител. В деня на убийството обаче по неясни причини Кристина си е тръгнала сама.

Освен това тя не е подала жалба в полицията. По думите на Стойчева от организацията нямат право да подават сигнал, това трябва да направи самата жертва.

"Тя има две висши образования, знаела е два езика, красива, силна жена. Смятала е, че сама може да организира бягството си", каза още директорката на "Анимус".

Според нея, ако е имало жалба, със сигурност щеше да има реакция от страна на органите на реда, защото извършителят има криминално минало.

"Било е психологически тормоз. Казвал ѝ е: "Като се прибереш, ще завариш трупове" и подобни фрази. Не е имало физическо насилие, но тормозът е бил много сериозен", разказа Стойчева.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев вече коментира, че "понякога комуникацията между нашите структури и структурите към социалното министерство и неправителствения сектор не е достатъчно добра и се стига до такива трагични изходи". Той каза, че проблемът с домашното насилие ескалира.

От началото на 2023 година най-малко 11 жени са убити в страната, повечето от тях в условия на домашно насилие.

Вижте също Започва делото за убийството на Евгения, открита в куфар. Съдът допусна искове за 2.3 млн. лева