Цените на хранителните доставки за украинската армия са завишени, показва разследване

Покрай разкритията се появиха спекулации за съдбата на министъра на отбраната Олексий Резников

Приблизително два месеца след като скандал с цените на един от изпълнителите на военни хранителни доставки постави на изпитание антикорупционните мерки на Украйна, се разкриват нови нарушения.

Разследващият екип "Схеми" установи, че поне още четирима големи изпълнители също таксуват Министерството на отбраната на цени, по-високи от пазарните, за доставката на ключови хранителни продукти за украинските войски.

Констатациите на разследващото звено на украинската служба на RFE/RL се основават на договорите на компаниите за 2023 г. на приблизителна стойност 1,14 млрд. долара, които то получи от множество източници, свързани с Министерството на отбраната. Всички тези договори, с изключение на два, досега не са били оповестявани публично.

Цените, на които доставчиците са готови да доставят картофи, ябълки, зеле и яйца на украинските въоръжени сили, често варират от два до три пъти над нивото на покупните цени, отчетени пред данъчните служители през декември 2022 г. и януари 2023 г. Това разкриват документите на Държавната данъчна служба. Пълни данъчни данни са били налични за пет от осемте изпълнители на хранителни доставки.

Ревизираните цени все още позволяват марж на продажбите от 30 до 70%, разликата между продажната цена на даден артикул и разходите на изпълнителите за придобиването му, изчислява "Схеми".

Правителството, което е подложено на натиск от страна на Европейския съюз и други западни държави, подкрепящи борбата с корупцията, твърди, че не са допуснати никакви нередности. Но проблемът с цените остава.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. договорите на украинската армия не са били публикувани, а имената на изпълнителите им са били засекретени.

Тайни доставчици

Това се променя през януари 2023 г. с публикуването на разследване на медията "Дзеркало тижня", което установява, че един от военните доставчици, базираната в Киев компания "Актив", таксува правителството с близо два и половина пъти по-висока цена за яйца от тази на дребно.

Оттогава досега публично е назован само един друг доставчик - базираната в Днипро компания Harna Strava, която е в центъра на разследването на обществените поръчки от 13 март 2023 г., проведено от Bihus.Info.

Останалите шестима доставчици, чиито имена "Схеми" е установила от договорите им с МО, не са се съгласили тяхната самоличност да бъде разкрита.

Говорител на ведомството коментира, че посочването на имената на военните изпълнители без тяхното съгласие застрашава националната сигурност на Украйна. Според него това създава "благоприятни условия" за руска атака срещу части от логистичната система на украинската армия, което може да доведе до "човешки жертви".

За идентифицирането на тези шестима доставчици на храни в "Схеми" използва номера на договори, а не корпоративни имена.

Как работи системата за доставки

Доставчиците и самото МО настояват, че то не е таксуваноза храна, а за услуга - предоставяне на храна на определените военни части, където и да са разположени те.

Повечето от компаниите извършват доставки в големи обеми до военни складове на нелинейни позиции, които могат да варират ежедневно. От тези складове украинските военни разнасят храната на войниците.

Украински военнослужещ приготвя храна в землянка близо до фронтовата линия в Източна Украйна

Но за Анастасия Радина, председател на антикорупционната комисия на украинския парламент и депутат от управляващата партия "Слуга на народа", организацията на тази система "е източник на злоупотреби при обществените поръчки".

МО твърди, че "услугата" на доставчиците включва избор на 409 продукта от каталог, както и доставка, охлаждане и замяна на продуктите. Но в действителност, каза Радина, "военните части получават продукти от доставчици на МО и всъщност много по-малко артикули, отколкото включва каталогът - а не готови ястия".

Някои поделения купуват собствени хранителни продукти и съставят собствени планове за хранене, добави тя.

В резултат на това това, което МО купува "под прикритието на услуги, е многократно по-скъпо от същите продукти, закупувани от Граничната служба или в търговските вериги", обвинява Радина.

Тя смята, че военните трябва да купуват хранителни продукти, а не "изкуствена услуга", и да определят максималните цени въз основа на преобладаващата пазарна цена.

Говорител на МО коментира, че "специалисти" проучват възможността за закупуване на хранителни продукти "отделно" от закупуването на "логистични услуги, складиране и подмяна на запаси." и т.н. Вече се обсъждат стандартизирани менюта за хранене на въоръжените сили.

Колко евтино е по-евтино?

Общественото недоволство доведе до уволнението на временно отстранения началник на отдела за обществени поръчки на министерството Богдан Хмелницки и до оставката на заместник-министъра на отбраната Вячеслав Шаповалов, който контролираше доставките за силите за ариергардиране, и до разследвания на Държавното бюро за разследване (ДБР) срещу няколко лица, участващи в покупките на министерството.

Появиха се и краткотрайни спекулации за съдбата на министъра на отбраната Олексий Резников.

На този фон, след като първоначално заклейми разследването на "Дзеркало тижня" като клеветническа кампания, МО подчерта усилията си за отстраняване на проблема. На 20 февруари то обяви, че е съкратило срока на договорите с доставчиците на храни до три месеца, за да не могат компаниите да включват "инфлационни и други рискове" в цените, които начисляват на министерството.

Публикуваните приложения към договорите, в които доставчиците се идентифицират само с номерата на договорите си, показват преразгледаните цени.

В договорите са посочени цените, на които дружествата са готови да предоставят хранителни продукти. От "Схеми" се опитват да получат фактури от военните поделения, които показват цените, на които изпълнителите действително доставят храни на войниците, но ведомството не предостави тази информация навреме за публикуване.

Министерството твърди, че съкратените му договори означават по-ниски цени на храните за въоръжените сили, но Schemes не установи, че всички цени са намалели еднакво за всички категории храни.

Яйцата се оказаха в центъра на скандала с обществените поръчки за храни през януари. Твърдението на министъра на отбраната Резников, че "техническа грешка" е довела до определянето на цената им от 17 гривни (0,46 долара) за яйце вместо за килограм в договора с компанията "Актив", стана повод за шеги в социалните мрежи.

В преработения ценоразпис на "Актив", публикуван от Министерството на отбраната, цената вече е 9 гривни за яйце; това е отстъпка от 47%. Таблицата по-долу показва, че тази цена обаче все още е с 64% по-висока от покупната цена, отчетена пред Държавната данъчна служба в периода декември 2022 г. - януари 2023 г.

"Схеми" са поискали от пет от цитираните в настоящото разследване изпълнители да обяснят как определят цените си за въоръжените сили и как изчисляват разходите, които могат да повлияят на тези цени.

Министерството на отбраната обяснява по-високите от пазарните цени с необходимостта да се предвиди замяна на развалени или унищожени хранителни продукти. Резников твърди, че увеличението на цените на хранителните услуги за 2022 г. е било по-ниско от 26,6-процентния темп на инфлация.

Директорът на компанията "Актив" Валерий Мелеш обяснява цените, начислени на МО, с необходимостта компанията да плаща за гориво за доставки до множество места, за съхранение на продуктите и за заплати на служителите. Мелеш каза, че "Актив" е намалила цените си през февруари 2023 г., тъй като собствените ѝ покупни цени също са паднали.

В интервюто си за Bihus.info директорът на снабдяването на Харна Страва, Денис Ушаков, подчертава опасността от извършване на доставки до украински военни складове в окупираната предимно от руснаците Донецка област в Източна Украйна, "където никой не се съгласява да отиде, защото има риск да загуби превозното средство".

Пробегът в региона, добави той, "не се измерва по права линия, а по броя на понтонните преходи".

МО призна, че цените на хранителните услуги на изпълнителите отразяват потенциалната необходимост от подмяна на продуктите, ако складът бъде улучен "от вражески снаряд" или нетрайните хранителни продукти се развалят.

Електронно решение?

На 21 март президентът Володимир Зеленски подписа законопроект, който задължава от 20 юни да се публикуват цените на всички военни покупки, освен на оръжия, в електронната платформа за обществени поръчки ProZorro.

ProZorro, спряна в началото на януари заради руските атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна, осигурява незабавен достъп до "данните за обществените поръчки" за всички държавни търгове.

Председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Радина вижда в нея начин да се насърчи публичната конкуренция между доставчиците, които "могат да дадат най-добрите цени".

Но един от създателите на ProZorro, Максим Нефьодов, който ръководеше Митническата служба на Украйна от 2019 г. до 2020 г., предупреждава, че порталът сам по себе си няма да реши дългогодишните проблеми на Украйна с обществените поръчки за храни.

"Това е системен проблем, който изисква решение, което да започне много преди тръжната процедура", каза Нефьодов в интервю за украинската служба на RFE/RL на 24 януари.

"Защото при съществуващата сега система на организация на храните, дори търгът да бъде организиран лично от папата или Майка Тереза, резултатите пак ще бъдат много съмнителни", добави той.

Вижте също "Няма да има връщане". Зеленски обеща мерки срещу корупцията в Украйна