Украйна пуска мобилно приложение за издирване на депортирани деца

Фондация "Спасете Украйна" е върнала у дома 17 украински деца, които са били отведени от руските власти в анексирания Крим.

Украйна стартира в четврътък мобилно приложение, което да помогне в издирването на деца, изчезнали по време на войната, съобщи Ройтерс, цитирайки националната полиция.

Според Киев 19 544 деца са били депортирани в Русия по време на инвазията, започнала преди малко повече от година, като едва 328 от тях са се върнали. Москва, която контролира части от Източна и Южна Украйна, отрича да е отвличала деца и казва, че те са били отведени на сигурно място.

"Украйна обедини усилията си с американска технологична компания в разработването на приложението „Да обединим отново Украйна“, което ще помогне за събиране на семейства, разделени от военния конфликт", каза Олександър Фацевич – зам.-началник на националната полиция.

"Дори да намерим само едно дете по този начин и да съберем само едно семейство, това вече ще е победа, малка победа, но с всяка стъпка ще можем да връщаме деца у дома", добави той. По негови думи новото приложение ще дава възможност на полицията да събира повече данни по сигурен начин, включително от хора в Русия, Беларус и окупираните територии, които искат да помогнат на украинските деца.

Москва не крие, че има програма, в рамките на която е прехвърлила хиляди украински деца от окупирани украински райони в Русия, но представя това като хуманитарна кампания за защита на сираци и изоставени деца в зоните на конфликт.

Тази седмица комисарката за правата на децата в Русия Мария Лвова-Белова каза, че от февруари 2022 г. Русия е приела над 5 милиона бежанци от региона на Донбас, сред които има 730 000 деца с родители или настойници.

Международният наказателен съд в Хага поиска на 17 март ареста на Лвова-Белова и руския президент Владимир Путин. Според съда има основания да се смята, че двамата “носят наказателна отговорност за незаконното депортиране на украински деца” в Русия.