Макрон и Фон дер Лайен призоваха Си Дзинпин да върне "Русия към разума"

Президентът на Франция Еманюел Макрон, президентът на Китай Си Дзинпин и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Пекин, 6 април 2023 г.

Президентът на Китай Си Дзинпин е готов да разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски. Това каза председателката на Европейската комисия (EK) Урсула фон дер Лайен, която е на съвместно посещение с президента на Франция Еманюел Макрон в Китай.

Общата визита на двамата европейски лидери идва седмици след като Си посети Москва, където разговаря с руския президент Владимир Путин. До момента Си не е разговарял с украинския си колега Володимир Зеленски. Пекин не е осъдил руската инвазия в Украйна и твърди, че заема "неутрална" позиция.

"Беше интересно да чуя, че президентът Си потвърди желанието си да говори" със Зеленски, каза Фон дер Лайен след края на тристранна среща между нея, Си и Макрон в четвъртък.

По думите ѝ Си е казал, че разговорът му с украинския президент може да се проведе, когато "условията и времето са подходящи". Самият Володимир Зеленски многократно е призовавал Си Дзинпин за среща.

"Руската агресия в Украйна нанесе удар по (международната) стабилност", каза от своя страна френският президент Макрон на Си в началото на срещата между двамата.

"Знам, че мога да разчитам на Вас да върнете Русия към разума, както и да върнете всички обратно на масата за преговори", добави той.

Френският президент каза още, че върху Русия трябва да бъде оказан натиск, за да се съобразява с международните правила за неразпространение на ядрени оръжия.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен също каза, че е предупредила Китай, че евентуални доставки на оръжия за Русия "значително ще навредят" на отношенията между ЕС и азиатската страна. Преди няколко месеца САЩ и други западни страни съобщиха, че Пекин обмисля дали да предостави военна помощ на Москва.

В средата на март международното издание Политико написа, че китайски компании, някои от които, свързани с властите в Пекин, са изпращали на руски фирми оръжия и оборудване, които могат да се използват за военни цели.

"Разчитаме, че Китай няма да предостави никакво военно оборудване директно или индиректно на Русия, защото всички знаем, че въоръжаването на агресора ще е в нарушение на международното право", каза Фон дер Лайен след края на срещата със Си.

Самият Си Дзинпин каза, че се надява Москва и Киев да проведат мирни преговори възможно най-скоро. Той добави и че всички страни трябва да спазват ангажиментите за неизползване на ядрени оръжия и "не трябва да се води ядрена война", без да споменава Русия.

Вижте също Русия смята китайския план за примирие в Украйна за "основа за уреждане на конфликта"

Макрон и Фон дер Лайен пристигнаха за тридневно посещение в Китай в сряда. Преди тристранната си срещата със Си те проведоха отделни разговори и с премиера на Китай Ли Цян, а Макрон имаше и самостоятелна среща със Си.

По-рано Китай предложи план от 12 точки за прекратяване на конфликта в Украйна. Той призовава за прекратяване на огъня и мирни преговори, но не и за изтегляне на руската армия от Украйна и беше отхвърлен както от Украйна, така и от Запада.

В документа се повтаря руската позиция, че инвазията е предизвикана от действията на Запада.

Вижте също Превърна ли се Путин в по-малък брат на Си?