Прокуратурата повдигна обвинения на инфлуенсъри след унизителен клип с момче в неравностойно положение

Петър Петров, районен прокурор в Пловдив

Прокуратурата повдигна обвинения в четвъртък на трима души, популярни в социалните мрежи, за хулигански действия спрямо момче със специални образователни потребности (СОП).

Тримата "инфлуенсъри" са участвали в заснемането на видеоклип, който доби популярност в социалните мрежи и медиите. На него се вижда как вързано на каишка момче в неравностойно положение изпълнява команди като куче. Действието се развива в търговски център в Пловдив пред минаващи хора на 3 април.

Прокурорите съобщиха на пресконференция в четвъртък, че са се самосезирали по случая. Извършителите са инициали П. К, Т. Ч. и Д. Й. Двама от тях са задържани в Пловдив, а третият в София.

БТА и редица други медии съобщават, че в клипа се виждат Тодор Огнянов, Петко Караилиев и Емили Йорданова. Тримата са известни в интернет пространството с прозвищата Куката, Чеченеца и "Емили с тротинетката".

Обвиненията срещу тримата са по чл. 325 ал. 2 на Наказателния кодекс, който предвижда до 5 години затвор. П.К. е осъждан веднъж за грабеж, извършен през 2017 г., а Т. Ч. е осъждан седем пъти. Тримата са задържани за 72 часа, като ще бъде внесено искане за постоянен арест.

Наблюдаващият прокурор Веско Ириков каза, че са събрани достатъчно доказателства, за това, че тримата в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващия обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителен цинизъм.

По-рано през деня Комисията за защита от дискриминация (КЗД) съобщи, че се е самосезирала по публикации в медиите, свързани с клипа. Съветът за електронни медии (СЕМ) публикува позиция по случая, в която отбелязва, че осъжда остро бруталното погазване на хуманността и откритата демонстрация на бездушие към хора със специални потребности и каза, че медиите, които са си позволили да публикуват видеото, ще бъдат санкционирани.