Бил Клинтън изрази съжаление, че е убедил Украйна да се откаже от ядрените си оръжия

Бил Клинтън през 2016 г.

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън изрази съжаление, че през 1994 г. е убедил Украйна да се откаже от своето ядрено оръжие. По думите му Русия вероятно нямаше да нахлуе в Украйна, ако Киев все още разполагаше със средства за ядрено възпиране.

Коментарът на Клинтън дойде по време на интервю за ирландския обществен канал RTE. Клинтън беше президент на САЩ между 1993 и 2001 г., като през 1994 г. подписа тристранно споразумение с тогавашните президенти на Русия Борис Елцин и на Украйна Леонид Кравчук за премахване на арсенала от стратегически ядрени оръжия, останал на украинска земя след разпадането на Съветския съюз (СССР).

Споразумението включваше ангажимент на Русия да зачита териториалната цялост на Украйна.

"Чувствам се лично ангажиран, защото ги накарах [Украйна] да се съгласят да се откажат от ядрените си оръжия. И никой от тях не вярва, че Русия щеше да им изиграе този номер, ако Украйна все още разполагаше със своите оръжия", каза Клинтън.

"Знаех, че президентът Путин не подкрепя споразумението, сключено от президента Елцин, никога да не се намесва в териториалните граници на Украйна", каза още бившият американски президент.

По думите му властите в Киев тогава са се се страхували да предадат ядрените си оръжия, защото са смятали, че това е "единственото, което ги предпазва от експанзионистична Русия".

"Когато стана удобно за него, президентът Путин наруши [споразумението] и първо взе Крим. И аз се чувствам ужасно от това, защото Украйна е много важна страна", каза Клинтън.

До 1994 г. Украйна е трета ядрена сила в света с около 1900 ядрени глави. По времето на СССР те са разположени там като фронт срещу Запада, НАТО и военното присъствие на САЩ в Европа.

След разпадането на СССР през 1991 г. САЩ оказват натиск върху Украйна да се присъедини към Договора за неразпространение на ядрените оръжия със специален Меморандум, станал известен като Меморандум от Будапеща (1994 г.) и да отстъпи ядрените си оръжия.

Такава политика води Джордж Буш-старши чрез външния си министър Джеймс Бейкър, а веднага след него и Бил Клинтън.

В замяна Украйна получава уверения, че териториалната ѝ цялост ще бъде защитена.

Вижте също Украйна беше световна ядрена сила. Важно ли е това днес?