"Някой ден мракът ще премине". Да избягаш в морето от режима на Путин

Снимки: Courtesy Photo

"Дните" на войната приключиха и започнаха "годините": Първата, сега втората", написа Арсений Веснин в Twitter. "Където и да се намираме, невъзможно е да избягаме от реалността и от катастрофата, в която всички сме въвлечени".

Веснин - журналист от Санкт Петербург, и приятелката му Ксения (която не пожела да бъде публикувано пълното ѝ име) живеят повече от година на малката си яхта, наречена Oikumena (Ойкумена) - древногръцка дума, означаваща място, където съществува човешка цивилизация.

Арсений и Ксения на своята яхта

Веснин купува плавателния съд преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Запаленият историк е планирал да проследи средиземноморското крайбрежие по маршрута на митичния гръцки герой Одисей - от Троя до Итака, и да направи филм за това.

Яхтата "Окумейна" на котва в залив в Средиземно море

"После започна войната и всички планове се промениха. Филмът за Одисей стана неактуален - казва журналистът - и стана ясно, че за нормална, честна журналистическа работа можеш да попаднеш в затвора. Затова решихме да заминем".

Арсений Веснин държи табела с надпис "Долу ръцете от журналистите" на протест в Санкт Петербург преди да напусне Русия

Преди инвазията Веснин работи за радиостанциите "Ехото на Москва" и "Ехото на Петербург". През март 2022 г. тези издания са закрити, а повечето независими медии започват да напускат Русия, отчасти заради новите закони, забраняващи войната на Русия в Украйна да се нарича "война".

"Окумейна" се плъзга по средиземноморското крайбрежие

Няколко дни след началото на инвазията и спирането на радиостанциите, в които работи Веснин, двойката отпътува за Атина, където я чака лодката. Когато се опитват да я регистрират и застраховат, те се сблъскват с бюрократични трудности на всяка стъпка - заради руските си паспорти.

"В крайна сметка регистрирахме лодката си под флага на Малайзия", разказва Веснин.

Ксения на кормилото на "Ойкумена".

След като Шенгенската виза на Ксения изтича, двойката отплава за Турция. Преходът се превръща в епично приключение за неопитните мореплаватели.

"Попаднахме в буря и скъсахме платното", спомня си Веснин. "Вързах се за носа на яхтата, опитвайки се някак да поправя платното. Ксения държеше качулката ми, когато вълните заливаха лодката. Тогава се оказа, че имаме много малко дизел".

Сега се опитват да избягват бурите. "Както се казва: "При добра буря добрият капитан отива в бара", добавя Веснин.

Некрополът в Мира, Южна Турция, заснет от Арсений Веснин

Той казва, че руснаците в Турция не се сблъскват с враждебност, а местните жители в Южна Турция се интересуват повече от това, което се случва в собствената им страна.

Веснин разказва за типично общуване с местен жител:

"Качвате се в такси и шофьорът ви пита: "Добър ли е Путин?".

"Не, Путин означава война. Той е лош".

"Уау! А ние си мислехме, че Путин е добър".

Руснакът обяснява: "Това е селскостопански регион. Хората отглеждат портокали, нарове, лимони и като цяло не проявяват интерес към политическия живот".

Веснин ремонтира корпуса на "Ойкумена"

Докато е в Средиземно море, Веснин успява да продължи с журналистическата си дейност, включително с предавания за популярния канал в YouTube Looking For A Way Out.

"Излизам в ефир направо от яхтата. Много хора са коментирали: "О, ти си на яхта". Но съвестта ми е чиста", казва той.

"Да, аз съм на яхта. И какво от това? Първо, нашата "Ойкумена" по никакъв начин не е яхтата на (руския олигарх Роман) Абрамович. От гледна точка на разходите тя може да се сравни с евтин апартамент в Москва или Санкт Петербург. Така че на кого му пука къде съм?", добавя руснакът.

Яхтата, закотвена в залив в Южна Турция

Разрешенията за пребиваване на двойката изтичат това лято и не е ясно дали ще е възможно да бъдат удължени. Някога процесът е бил лесен, но сега много от молбите се отхвърлят.

"Хората казват, че Путин е накарал (турския президент Реджеп Тайип) Ердоган да изгони руснаците. Но аз не мисля така. Мисля, че става въпрос за това, че има нашествие на мигранти", казва Веснин. "И руснаците далеч не са единствените. Има хора от Иран и Ирак, които имат много по-сериозни проблеми".

Ксения готви на яхтата

Заради притока на мигранти цените на жилищата рязко са се повишили - добавя журналистът - понякога дори четирикратно. Това не се харесва на турците. Изглежда, че Ердоган изпраща сигнал, че "Турция е преди всичко за турците и едва след това за посетителите и мигрантите".

Ако двойката не успее да удължи разрешителното си за пребиваване, възможностите са ограничени. Веснин казва, че разглеждат Черна гора, Тунис или Северен Кипър. Двойката може дори да прекоси Атлантическия океан.

"Съществува правило, че ако пристигнете по море, можете да останете на почти всеки от Карибските острови", казва Веснин.

Yacht "Ecumene"

Журналистът смята, че връщането в Русия сега би било грешка.

"Затварянето в затвора не помага на никого. По-добре е да дарявате средства за украински каузи. Вярвам, че ще бъде възможно да се върна в Русия, но не знам как и кога ще стане това", казва той.

Арсений все пак вярва, че "един ден мракът ще премине" Според него Русия ще загуби тази война. "И ще се появят възможности, за да може да се направи нещо, което да обърне страната ни в друга посока", казва Веснин.

"Сега е важно руснаците, които са емигрирали, да спасят себе си, да спасят съзнанието си, инстинктите си, за да разберат кога е настъпил този момент", добавя той.