"Интензивно лечение във въздуха". Как летяща болница спасява ранени в Украйна

Ранен украински войник е транспортиран до самолет за медицинска евакуация в Жешов, Полша, 22 март 2023 г. Над 800 здравни заведения в Украйна бяха атакувани след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Затова полетите за медицинска евакуация (медевак) играят важна роля за спасяването на живота на тежко ранени войници и цивилни.

 

Членове на семействата на ранени украински войници също могат да се присъединят към тях на полетите за медицинска евакуация.

Домашните им любимци също са добре дошли на борда.

"За първи път се качвам на самолет", казва раненият 22-годишен войник Микола Федирко, който е ударен от снаряд, докато участва в отблъскването на руските войници в района на Донецк.

"Бих се радвал да отида в Дания на почивка, а не в болницата заради раната си", казва бившият продавач Федирко, чиято подбедрица сега се държи на място с метални щифтове.

Модифицираният самолет "Боинг" разполага с 20 болнични легла, монитори, вентилатори, оборудване за кръвопреливане и безброй флакони с антибиотици.

Това е като "малко отделение за интензивно лечение във въздуха", казва Хакон Асак, подполковник от медицинската служба на норвежката армия, който придружава ранените. "Досега не сме имали смъртни случаи на борда. Слава Богу!"

Екипажът на медицинските евакуационни полети е цивилен, но медицинският персонал е от норвежката армия.

След кацането на летище Схипхол в Амстердам, ранените украински войници са транспортирани до местна болница. Пострадалите на фронта се транспортират още до Осло, Копенхаген, Берлин и Кьолн.

Медицински персонал се подготвя да премести ранения Владислав Шахов след пристигането на самолета в Берлин.

Жена утешава ранен украински войник, докато той чака да бъде транспортиран от Полша. Норвежките власти изчисляват, че половин милион души са лишени от медицински грижи в Украйна всеки месец.