Екипът на Навални показа зенитна система, инсталирана до тайна резиденция на Путин

Същата система за противовъздушна отбрана се вижда на наблюдателния пункт "Воробьови хълмове" над стадион "Лужники" в Москва, докато Владимир Путин участва в концерт за предстоящия Ден на защитника на отечеството на 22 февруари 2023 г.

Недалеч от предполагаемата резиденция на руския президент Владимир Путин край Красная поляна в Краснодарския край е инсталирана зенитна ракетно-артилерийска система "Панцир-С1", съобщава екипът на опозиционера Алексей Навални.

На километър от инсталацията за противовъздушна отбрана се намира "комплекс от сгради, които формално не могат да имат нищо общо с президента". Всичко това по документи принадлежи на "Газпром", но в действителност е тайната зимна резиденция на Путин. Това е мястото, където той ходи да кара ски, посочват от разследващя екип.

Красная поляна е селище до река Мзимта, на 38 км от брега на Черно море. То е на надморска височина около 550 метра и е заобиколено от всички страни от високи планини. На 65 км югоизточно е Централен Сочи.

Екипът на Навални е получил снимка, на която се вижда чисто нова "Панцир-С1". Зад зенитната система се виждат планини. Но в близост до официалната резиденция на Путин Бочаров ручей няма планини.

На снимката зад "Панцир C1" може ясно да се види релефът на планината и поляната на склона и преглед на панорамните карти на Yandex показва точно същия изглед. Дърветата наоколо са същите, а зенитната система очевидно е на поляна покрай пътя, установяват още разследващите.

Още през 2014 г. за първи път за резиденцията съобщава журналистът и блогър Андрей Малгин, а през 2021 г. "Собеседник" разкрива подробности за нея. Наблизо се намира резиденцията на бившия руски премиер Дмитрий Медведев.

За официалните гости имението се нарича Дом Ачипсе. В него има две къщи, сграда за ескорт, ски лифт и площадка за хеликоптер. Първата къща е построена на площ от 3800 квадратни метра. Тя има четири етажа: два подземни и два надземни. Тази къща съдържа огромен спа комплекс с басейн и криокамера, каквато има във всички резиденции на Путин.

Специално за Олимпийските игри е построена втора къща. Тя е много по-голяма - с площ от 8300 квадратни метра. Според екипа на Навални в тази къща е купен роял "Николай II" за 100 000 евро (6 милиона рубли), одеяло от гъши пух за 140 000 рубли и осветителни тела с кристали Сваровски за половин милион рубли.

През януари стана известно, че руските власти са инсталирали системи "Панцир-С1" на покрива на Централното управление на вътрешните работи на Москва, на Министерството на отбраната, на летището в Остафиево, на резиденциите на президента в Ново-Огарьово и Валдай, както и на офис сграда в Тетеринския переулок в Таганския район.

На 22 февруари "Панцир-C1" беше забелязан край стадион "Лужники", където Путин говори.

"Панцир-С1", според класификацията на НАТО SA-22 Greyhound (хрътка), е предназначен за близко прикритие на граждански и военни обекти, в това число и на системите за ПВО с голям радиус на действие, от всички съвременни средства за атака по въздух. Приет е на въоръжение в руската армия през 2012 г. Тежи до 30 тона в зависимост от окомплектовката.

Вижте също "И да не съм посмял да го водя никъде." Лекарите на Навални са получили "заповед от Москва" да не го пускат в Германия