"Въпреки шума в Европа и САЩ". Руското ядрено оръжие в Беларус ще бъде по границата с Полша

Борис Гризлов (в средата) по време на партийно събрание на "Единна Русия" заедно с Владимир Путин и Дмитрий Медведев.

Русия планира да разположи тактическите си ядрени оръжия в Беларус по протежението на границата на страната с Полша. Това става ясно от думите на руския посланик в Минск Борис Гризлов, цитирани от ДПА. Планът на Москва е бункерите за складиране на оръжието да бъдат готови до 1 юли.

"Това ще бъде направено въпреки шума в Европа и САЩ", каза Гризлов, който е бивш министър на вътрешните работи на Русия и експредседател на долната камара на руския парламент.

Руският президент Владимир Путин обяви плана си за изпращане на ядрено оръжие в Беларус след посещението на китайския му колега Си Дзинпин в Москва, въпреки че двамата подписаха споразумение, предвиждаше такива тактически оръжия да не бъдат разполагани в трети страни.

Посланик Гризлов повтори тезата на Путин, че това се прави, за да има "някакъв паритет": "Ако говорим за разполагането на американски ядрени оръжия в Европа, тогава трябва да вземем мерки, които ще заздравят сигурността на нашата съюзна държава."

Вижте също Какво тактическо ядрено оръжие има Русия и как може да го използва

На този фон стана ясно, че украинският президент Володимир Зеленски ще направи официално посещение във Варшава в сряда. То беше анонсирано от полският му колега Анджей Дуда на годишнината от руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Руските намерения провокираха реакция от Полша през уикенда. Президентският съветник Яцек Севера каза, че страната му "би могла да бъде готова да увеличи своето участие и сътрудничество в рамките на НАТО за ядрено възпиране и да поеме отговорности".

Той обаче определи евентуалното разполагане на ядрено оръжие в Полша като "друго нещо", давайки да се разбере, че на този етап страната по-скоро би се въздържала от подобни действия. Разполагането на американски ядрени оръжия в съюзнически европейски страни е известно в терминологията на НАТО като "ядрено споделяне", припомня БТА.

Участието на Полша в ядреното споделяне досега е било ограничено до консултации като включване в секретни срещи на групата на НАТО за ядрено планиране. През октомври Анджей Дуда изрази интерес към по-голямо участие на страната му в тази дейност на алианса.

Вижте също Превърна ли се Путин в по-малък брат на Си?