"Символичен удар". Киев негодува срещу руското председателство на Съвета за сигурност на ООН

Съветът за сигурност на ООН

Поемането на ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН от Русия е “символичен удар” срещу международните отношение. Тази позиция изрази в събота Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

Русия пое на 1 април председателството на Съвета за сигурност, което се сменя всеки месец. За последно тя заемаше ключовото председателско място в световната организация, натоварена с “поддържането на международния мир и сигурност”, през февруари миналата година. Именно тогава Москва започна военната си инвазия в Украйна.

“Това не е просто позор. Това е още един символичен удар срещу основаната на правила система на международните отношения”, написа на Ермак в профила си в Туитър.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба окачестви поемането от Москва на председателството на Съвета за сигурност като най-лошата шега за първи април. Според президентския съветинк Михайло Подоляк тази стъпка е поредно изнасилване на международното право.

Преди ден Кремъл заяви, че Русия планира да “упражнява всичките си права” като ротационен председател на Съвет за сигурност. В четвъртък пък САЩ призоваха Русия “да се държи професионално”, докато заема тази позиция, и добавиха, че няма начин да бъде спряно поемането на председателството от Москва.

Британският в. “Гардиън” писа в петък, че се очаква САЩ, Великобритания, Франция и техните поддръжници в съвета да демонстрират неодобрението си, като понижат нивото на своето представителство на организирани от Русия събития през април. Не е известно обаче някоя държава членка да планира каквото и да е форма на бойкот или друг протест.

Председателството на съвета дава на месечния титуляр правото да организира свои собствени сесии, а Русия планира три. На 10 април тя ще проведе брифинг за “рисковете, произтичащи от нарушенията на споразуменията, регулиращи износа на оръжие и военна техника”, на който се очаква да критикува САЩ и техни западни съюзници за доставките на оръжия за Украйна.

По-късно през месеца Русия ще председателства два открити дебата за “ефективния мултилатерализъм“ и за ситуацията в Близкия изток, които се очаква да бъдат водени от нейния външен министър Сергей Лавров.

Вижте също Може ли заподозрян за военни престъпления да оглави ООН