"Никога няма да простим". Зеленски отбеляза годишнината от убийствата в Буча

Премиерът на Словакия Едуард Хегер, президентът на Молдова Мая Санду, президентът на Украйна Володимир Зеленски, премиерът на Словения Роберт Голоб и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович на възпоменателно събитие по случай годишнината от освобождаването на Буча, 31 март 2023

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза в петък годишнината от изтеглянето на руските сили от град Буча, където те оставиха след себе си стотици тела на убити цивилни.

Буча е малък град край Киев и беше превзет от Русия в рамките на близо месец след началото на войната на 24 февруари 2022 г. След изтеглянето на руските сили от града Киев ги обвини в масово убийство и военно престъпление.

Във видеоклип, публикуван в социалните мрежи, Зеленски нарече случилото се в Буча "символ на зверствата", извършени от руските военни. "Ние никога няма да простим. Ще накажем всички виновни", добави той.

След неуспешния опит за превземане на украинската столица в началото на войната руските военни бяха принудени бързо да напуснат Буча и Ирпен, друг град край Киев. Малко след това, в началото на април се появиха снимки на мъртвите тела, разпръснати по улиците на Буча. Те доведоха до силно възмущение в много други страни по света.

Русия отрича да е извършила убийствата и твърди, че смъртните случаи са "инсценирани" от Украйна.

Украинските власти изчисляват, че в Буча са открити около 400 тела на цивилни граждани, а в целия регион около Киев - общо над 1000. Много от телата са били погребани в масови гробове. Украински и международни следователи започнаха разследване на военните престъпления в района и на други места в Украйна, където са извършени очевидни масови убийства.

"Преди една година Украйна освободи Буча и светът се събуди за истинското лице на руската окупация. Буча е място на престъпление и символ на всички руски престъпления - масови убийства, депортации, заличаване на цели градове", пише естонският министър-председател Кая Калас в туитър на 31 март. "Няма връщане назад - на Русия ще бъде потърсена отговорност".

В петък също така министър-председателите на три държави от ЕС - Словакия, Словения и Хърватия, пристигнаха в Киев на необявено преди това посещение, което съвпадна с годишнината. Едуард Гегер, Роберт Голоб и Андрей Пленкович ще участват в среща на високо равнище в Киев, наречена "Буча - отговорността на Русия за престъпленията в Украйна". Украинската служба на Радио Свободна Европа (RFE/RL) съобщи, че молдовският президент Мая Санду също може да пътува до Киев в същия ден.

Вижте също Не е постановка. Телата на убити от Буча са били там и по време на руската окупация