Голямата картина: Тръгнахме ли по пътя на изолацията?

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников и командирът на Въздушнодесантните сили Максим Миргородски пред британския танк Challenger 2, американските бронетранспортьори Stryker и Cougar и германската бойна машина на пехотата Marder, 27 март 2023 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Отново има избори и България избира за пети път парламент за последните две години.

По време и на тази кампания избирателите бяха принудени да се сблъскат с кандидат-политици с налудничави идеи, осъждани за престъпления, но пък с достъп до национален ефир. Искате ли да знаете как се оказа така, че такива хора могат да говорят свободно по радиото и телевизията, имаме нещо за вас.

Една политическа сила успя да оцелее след демократичните промени, въпреки че не се отказа от комунистическото си минало. Даже успя да управлява България четири пъти. Сега обаче може да имаме историческо събитие. Да, става дума за БСП. Идва ли нейният "последен валс"?

Може ли корупцията при пътните полицаи да се увеличи? Не, смята МВР и каза, че мерките срещу корупцията на пътя за достатъчни. До този въпрос обаче се стигна, след като за шофьорите бяха въведени още по-строги санкции. Вижте колко точки ще се отнемат и за какво.

Има една важна тема, по която има какво още да научите. Това са оръжията с обеднен уран. Великобритания обеща да достави на Украйна такива. Путин каза, че имат "ядрен компонент" и затова Москва ще разположи свое ядрено оръжие в Беларус. С какво обаче разполага Русия?

На този фон Европейският съюз променя ролята си в сигурността на Европа и започва да провежда активна отбранителна политика. Може ли ЕС да се превърне във военна сила? В същото време провежданата от Радев и служебното му правителство политика в отбраната може да изпрати България в изолация в ЕС и НАТО.

"Понякога помага човекът"

Започнахме с изборите и ще завършим с тях. В Монтана ДПС е втора политическа сила, а сега целта е първото място. Това се дължи на един човек. Искате ли да знаете кой е той и какво прави? Отделете няколко минути за това видео.

Your browser doesn’t support HTML5

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева