Три минути: Христо Иванов заговори за мнозинство с ГЕРБ. Заплахите на Русия ескалират, Радев се доближава до Кремъл

Стоп кадър от предизборния дебат, организиран от Би Ти Ви.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Ядреното оръжие и Беларус
  • Румен Радев и Кремъл
  • България и хомофобията

Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус, каза президентът Владимир Путин. НАТО определи намерението като безотговорно, ЕС предупреди, че ще наложи нови санкции, ако това се случи. САЩ смятат, че въпреки тази реторика, няма признаци, че Русия се готви да използва ядрено оръжие в Украйна.

Киев поиска случаят с Беларус да се обсъди от Съвета за сигурност на ООН. Напомняме, че на 1 април предстои именно Русия да поеме ротационното председателство на Съвета за сигурност, където Москва има право на вето.

Президентът Радев

Румен Радев все още успява да поддържа двусмислено отношение към войната в Украйна, но в последните седмица-две това се променя. Той все по-отчетливо изговаря тези на Кремъл, каза бившият военен министър Тодор Тагарев по Нова телевизия.

В петък президентът определи като безсмислен въпроса за това дали би арестувал руския президент Путин, ако той дойде в България.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Изборите

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов смята, че в следващия парламент има шанс за съставяне на конституционно мнозинство с ГЕРБ и ДПС. То самото би могло да излъчи правителство, казва той.

МВР предупреждава, че търговията с гласове продължава и цената за един глас е достигнала до 150 лева. Институцията е установила, че гласове се купуват включително и чрез опрощаване на дългове и осигуряване на бързи кредити.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Предизборен дебат

Би Ти Ви успя да събере на едно място представители на петте водещи политически сили. Те спориха за това кой е намалил доходите.

По въпроса за войната в Украйна Георги Свиленски от БСП призова да се приложи „плана на Китай“, който „се подкрепя вече“ от Германия и Франция. Последното не е вярно. Няма страна, която да е приела идеите на Китай, включително и приятелския на Китай агресор – самата Русия.

Представителите на „Възраждане“ и БСП казаха, че България ще се въвлича във войната с изпращане на свои военнослужещи. Това е лъжа, коментира служебният министър на отбраната, цитиран в предаването.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

България и хомофобията. Полша и абортите

БСП влезе в предизборната кампания с тези на „Възраждане“, в това число и с послания, насочени срещу хората ЛГБТ. Въпросът е къде са останалите, пита се Светла Енчева. Тя отбелязва, че демократичните сили не издигат послания, алтернативни на хомофобските, които тласкат България към „руския мир“.

Юстина Виджинска стана първата правозащитничка в Полша, която беше осъдена за подпомагане на аборт. Тя е дала на бременна жена лекарства, които предизвикват прекъсване на бременността. 8-месечната присъда беше произнесена въпреки протестите на ООН и други правозащитни и лекарски организации.

Картината, приписвана на Джаксън Полък

За да установиш дали една картина е автентична, ти трябва техника, екип, ровене в архиви и много време. Това казва изкуствоведката Красимира Кунева, която е участвала в такива проверки за картини на Пикасо, Шагал и Уорхол. Тя обяснява обичайния експертен подход при случай като този от миналата седмица в София – тогава се оказа, че властите са иззели картина, приписвана на известния експресионист Джаксън Полък, която е била подготвена за продажба.

И две препоръки

Memento Mori („Помни, че си смъртен“) е името на новия албум на Depeche Mode, който излезе преди броени дни. Ваня Савкова пише за музикантите в рубриката „Човек на деня“.

Васко Кръпката, който пя в Киев, разказва какво го е мотивирало да отиде в нападната Украйна. Най-много са го впечатлили украинците и тяхната сила и сплотеност. Вижте видеото на Десислава Димитрова.

… плюс моят личен фаворит

Спорът за депортирането и спасяването на евреи от страна на България по време на Втората световна война еволюира в по-широк въпрос: имало ли е антисемитизъм в страната в началото на 40-те години. Стефан Дечев привежда тук примери от документи на Светия Синод и на премиера Богдан Филов.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг