Голямата картина: Кой допуска да гърмят бомби и да изчезва асфалт

Руският президент Владимир Путин шофира в окупирания от руските сили украинския град Мариупол, 19 март 2023

Здравейте, скъпи приятели, това е новият брой на Голямата картина, седмичният бюлетин на Свободна Европа. Абонирайте се тук! В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.

Магистрали, магистрали, магистрали… Все за тях говореше Бойко Борисов, докато беше министър-председател на България между 2009 и 2021 година. Сега обаче става ясно, че тези пътища са по-тънки, отколкото трябва да бъдат. А това е и опасно за пътуващите. Липсващият асфалт може да се окаже за близо 1 милиард лева. Къде е изчезнал асфалтът? Отговорите са тук.

Неразкрити остават серия от мистериозни взривове в оръжейни складове в България. В историята са замесени унищожена бойна техника, част от която е била предназначена за Украйна, отравянето на един оръжеен магнат, тайни руски агенти и дори салата от рукола. Необяснимото е ясно обяснено и подредено в мащабно разследване на Свободна Европа. Резултатът е документален филм, който просто трябва да гледате.

Your browser doesn’t support HTML5

Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна

Путин в центъра

Международният съд в Хага издаде заповед за ареста на Путин миналия петък. Означава ли това окончателна изолация на руския президент, носи ли риск за живота му и ще има ли последствия от това, че Путин незаконно е депортирал украински деца в Русия?

Още тази седмица руският лидер показа, че не е напълно изолиран. На гости му беше китайският президент Си Дзинпин. При тази визита Китай пък показа, че има все по-решаваща роля в бъдещето на Русия. Ще „изяде“ ли Китай Русия? Прочетете анализа на Владимир Шопов.

На посещение, но не в Русия, а в Украйна беше Васко Кръпката преди няколко седмици. Той направи концерт в Киев, посети Буча и Бородянка. Да не дава Господ Русия да ни освобождава, казва Васко и винаги е готов да се изправи с китара срещу войната.

Затваряме Голямата картина с историята на една… картина. Но не каква да е. А картина, за която се предполага, че е произведение на Джаксън Полък и беше открита в България. Дали наистина е дело на известния художник експресионист? Кой е Джаксън Полък? Какво общо имат една актриса и един диктатор? Вижте всичко, което знаем за тази мистерия до момента.

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова