"И да не съм посмял да го водя никъде." Лекарите на Навални са получили "заповед от Москва" да не го пускат в Германия

Алексей Навални в болницата в Берлин, където в крайна сметка беше допуснат да се лекува след отравянето си с Новичок

Клиничната картина веднага и изцяло разкрива истината: Алексей Навални е отровен с Новичок. Близките му искат да го закарат на лечение в Германия. Лекарите обаче получават инструкции да не допуснат това - решението е взето "на най-високо ниво".

Алексей Навални е най-известният критик на Кремъл, който в момента е затворен в руски трудов лагер. През август 2020 той беше отровен с Новичок и симптомите се проявиха, докато прелиташе със самолет над Сибир. Самолетът кацна извънредно в Омск.

Навални стана пациент на местната болница и после беше отведен в Германия, където беше излекуван. По-късно той реши да се върне в Русия, но беше арестуван още на летището и след това осъден.

В интервюто за независимата руска медия "Медуза" лекарят Александър Полупан - един от хората, лекували Навални, описва първите часове и дни, в които опозиционерът е в кома в болницата в Омск, а негови близки се опитват да издействат разрешение за транспортирането му на лечение в Германия.

Вижте също "Денят, в който не умрях". Две години от отравянето на Навални

Разказът на Полупан идва на фона на странната съдба на няколко души, имали отношение към лечението на Навални в Русия. Двама лекари починаха, един напусна по собствено желание, а човекът, спирал транспортирането на опозиционера, беше повишен. В статията "Медуза" отбелязва, че по негова молба няма да напише къде се намира самият Полупан, когато дава интервюто.

Странното поведение на лекарите

Реаниматорът Александър Полупан е в екипа от лекари, дошли от Москва в болницата в Омск, за да се опитат да поставят диагноза на Навални и да решат дали може да бъде преместен в Берлин. Той е повикан от близките на Навални и контактува със съпругата му Юлия.

Той си спомня странното поведение на лекарите в болницата, които настоятелно препоръчват на новопристигналите лекари да облекат медицински престилки за еднократна употреба. Обясняват това изискване като мярка, свързана с предпазването от евентуално заразяване с COVID-19.

"Също така, специално назначена жена стоеше близо до леглото на пациента, за да се увери, че [всички] слагаха ръкавици и веднага ги сваляха, отдалечавайки се от леглото [на Навални]", казва Полупан.

Вижте също "Позвъних на своя убиец. Той си призна". Навални накара агент на ФСБ неволно да се разкрие

Първоначално той не придава голямо значение на това.

По думите му клиничната картина на Навални е навеждала на диагнозата отравяне с Новичок.

Решението "на най-високо ниво"

След множество изследвания лекарите се събрали, за да обсъдят диагнозата на Навални.

"Предложих да се диагностицира "кома с неизвестен произход" и да започне подготовката на пациента за транспортиране", казва Полупан.

Тогава му звънят от ръководството със съобщението, че е взето решение "на най-високо ниво" пациентът да не се транспортира.

Те просто ми казаха, че трябва да кажа на близките му, че той [Навални] не е транспортируем.

"И да не съм посмял да го водя никъде. На възраженията ми, че няма да го водя никъде и че германците ще го вземат, те просто ми казаха, че трябва да кажа на близките му, че той [Навални] не е транспортируем - и че абсолютно всички [участвали в събранието] ще кажат едно и също нещо", спомня си Полупан.

Заплашват го, че ако каже нещо друго, "последствията ще са най-сериозни", без да уточняват какви.

Останалите лекари не са били против това Навални да бъде изпратен на лечение в Германия. Но представител на Министерството на здравеопазването е казал, че по "заповеди от Москва" той не може да бъде местен.

По-късно се появила друга заповед - че е невъзможно Навални да бъде транспортиран, освен ако не се изключи версията за отравяне.

"Постепенно дойдоха отговори от химико-токсикологичната лаборатория, че това [вещество] не е намерено, онова не е намерено... В резултат на това дойде информация, че [Навални] може да бъде отведен в Германия."

"Версията за [отравяне] с органофосфорни съединения витаеше през цялото време както в главата ми, така и в дискусии с колеги", казва Полупан. Тя е потвърдена малко по-късно от колегите му в Германия.

Лекарят казва, че това не е първият подобен случай в неговата практика.

Вижте също Защо му е на някого да убива поет? Историята на Дмитрий Биков и една разклатена лодка

"Бях лекуващ лекар на [писателя] Дмитрий Биков, който беше докаран при нас с клинична картина, подобна на тази на Алексей", казва той. Същите проблеми е имало и с Министерството на здравеопазването, което не позволило преместването на Биков от град Уфа.

Наблюдението на службите

Полупан разказва, че агенти от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) го следят и усеща присъствието им. Разбити са профилите му в социалните мрежи, дори и този в Yandex.Taxi.

"Най-смешното беше, че от няколко устройства влизаха в моя акаунт, но забравяха да излязат. В резултат на това видях пътуванията им, когато викаха такси за себе си - от дома си до сградата на ФСБ или сградата на Министерството на вътрешните работи", разказа той.

В момента Алексей Навални е в наказателна колония, но Полупан няма информация за състоянието му. Той е един от инициаторите на отвореното писмо от лекари с искане за медицинска помощ за Навални от началото на годината.

"Това не е политическо, а нормално човешко искане", казва лекарят.

Само че писмото им и до днес не е довело до никакъв резултат.

"Е, ако някой от нас, подписалите писмото лекари, бъде арестуван и вкаран в една колония с Алексей, ние ще му помогнем. Какво друго можем да направим, не знам", казва той.

Вижте също "Публични изтезания". Как Саакашвили и Навални бавно умират в затвора