Джаксън Полък, актриса, диктатор. Какво знаем за мистериозната картина, открита в България

Джаксън Полък като млад

Една картина вече дни е главен герой в новините в България. Предполага се, че може да е на Джаксън Полък, но е неизвестна досега. В България се появи като обект на трафик на културни ценности - според властите. В историята са намесени актриса и диктатор. Какво знаем до момента? 

В рамките на броени дни една картина, за чието съществуване като че ли никой не подозира преди това, се превърна в главен герой в новините в България.

Става дума за предполагаемо произведение от 1949 г. на големия американски художник експресионист Джаксън Полък. Творбата е открита в България по време на акция на българските служби. Разследването е за трафик на културни ценности. Експерти я оценяват на близо 50 млн. долара и откриват съвпадения с други картини на художника от същия период. Това още не е доказателство за автентичност.

Новината за откритието е потвърдена в България седмици след като гръцките медии първи съобщават за конфискуваната картина и че е заподозряна организирана група с членове от двете държави, които са планирали да я продадат.

В историята се намесва името на холивудска актриса от средата на миналия век и това на румънския комунистически диктатор Николае Чаушеску. Тук събрахме детайлите, които са известни до момента.

Какво знаем за разследването

Публикации за открита картина, която може да е на Полък, при разследване на организирана група се появяват още на 20 февруари в гръцки медии. Една от тях е изданието Етнос, което съобщава, че са арестувани четирима души, преговаряли да продадат платното за 12 млн. евро. На кадрите от репортажа се вижда същото произведение, за което се съобщава, че е конфискувано в България.

В рамките на същото разследване в Гърция са били претърсени склад и апартамент, където гръцките власти са открили печати, документи, сертификати и картини. По това време те все още не знаят как предполагаемото произведение на Полък е попаднало в Гърция.

Месец по-късно, на 21 март, БНР съобщи, цитирайки свои източници, че картина на американеца е била конфискувана по време на операция на ГДБОП, като акцията е била под ръководството на Европол и се провежда и в Атина, и на остров Крит. Операцията е срещу престъпна група, занимавала се с трафик на културни ценности. Не става ясно кога точно се е състояла. В сряда министърът на културата Найден Тодоров каза пред БНР, че картината "е била открита преди няколко седмици".

На 22 март дойде и първото официално съобщение за случая от Софийската градска прокуратура (СГП), която казва, че малко по-рано е поела разследването от районната прокуратура. От следствието съобщиха за същия брой задържани, един от които е българин, който към момента е на свобода.

Вижте също 1 февруари 1945 г. Кои са рисунките и снимките, запечатали терора

Според прокуратурата той твърди, че не е собственик и че не е пристъпил към продажба на картината, тъй като не е бил сигурен в автентичността ѝ. Наблюдаващият прокурор от СГП е дал указания за допълнителна експертиза. Следствието съобщава, че няма данни картината да е каталогизирана, както и че не е била обявена за международно издирване.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев каза в четвъртък пред бТВ, че има вероятност произведението да остане в България, тъй като е конфискувано от държавата. То се съхранява в Националната художествена галерия.

Каква е картината

Според експерти, с които се е консултирала СГП, действително е възможно да става дума за автентично произведение на Джаксън Полък. Сред аргументите им са това, че тя съвпада по стил с други негови картини от периода между 1945 и 1950 г., както и че пигментите, изследвани чрез флуоресцентен анализ, са подобни на тези, които е използвал художникът. Това обаче не са заключителни доказателства за авторство. Според специалисти произведението би могло да бъде продадено за 50 млн. евро, ако се окаже оригинал. Според Демерджиев - и за много повече.

На гърба на картината е написано на английски език: "На моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол. Честит рожден ден! 16 септември 1949". Бекол е американска актриса и модел и е определяна като една от най-важните фигури на класическото холивудско кино на миналия век. Автентичността на надписа също подлежи на проверка.

Вижте също "Боята твърде много блестеше". Кой фалшификатор би искал да бъде разкрит?

Освен посвещението БНТ, а по-късно и бТВ, съобщиха, че на платното има печат за принадлежност на картината към колекцията на румънския комунистически диктатор Николае Чаушеску.

Непосредствено след революцията в Румъния през 1989 г. и падането на тоталитарния режим много предмети са откраднати в условията на хаос и не остават следи. Това се случва и с вещи от семейните колекции на Чаушеску.

В четвъртък пред БНТ Адриън Буга, румънски изкуствовед и експерт по държавните арт колекции, казва, че не е виждал подобно произведение в колекциите на бившия диктатор, а за да потвърди или отрече, че картината е била част от притежанията, трябва да направи експертиза на печата, надписа, лепилото на етикета.

Кой е Джаксън Полък

Полък е сред най-влиятелните художници на 20 век в света. Той е представител на абстрактния експресионизъм, като една от най-характерните му техники е изливането на боя върху хоризонтално поставено платно на пода. Или "капкова техника", както сам я нарича.

"Сближаване" на Джаксън Полък в художествената галерия "Олбрайт-Нокс" в Бъфало, щата Ню Йорк, 2011 г.

Някои от най-известните картини на Полък са създадени между 1947 и 1950 г. именно с тази техника. Ако автентичността на конфискуваната в България картина се потвърди, тя вероятно би станала една от тях.

Художникът е роден през 1912 г. и загива в катастрофа през 1956 г., след като шофира пиян. Той страда от алкохолизъм през по-голямата част от живота си и това силно повлиява както на здравето, така и на творчеството му.

През 1945 г. Полък се жени за художничката Лий Краснър, която също така участва в промотирането и управлението на изкуството му. След смъртта му тя продължава да твори и да отговаря за картините на Полък.

По нейно завещание през 1985 г. е създадена фондация "Полък-Краснър", която отпуска стипендии на млади художници. Българските власти казват, че ще се свържат с фондацията. От организацията в четвъртък отговарят на запитване на бТВ, че това за момента не се е случило.

Вижте също На втория етаж. Колко истории може да разкаже една кутийка с детски моливи