Косово и Сърбия постигнаха споразумение за нормализиране на отношенията, но не го подписаха

Жозеп Борел в Охрид

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел съобщи, че е постигнато споразумение за прилагане на подкрепеното от ЕС споразумение за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. То обаче не беше подписано.

Косово и Сърбия бяха в състояние на война през 1998-1999 г. През 2008 г. Косово обяви независимост, която Белград все още не признава.

Късно вечерта на 18 март завърши срещата на Борел със сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти, която се проведе в Охрид. Преговорите продължиха около 12 часа, Борел каза, че изпълнението на ангажиментите от двете страни е предварително условие за интеграцията им в ЕС.

"Това, което страните приеха: споразумението и неговото изпълнение чрез анекса, ще станат неразделна част от техните пътища към Европейския съюз", каза Борел.

Вижте също "Нито де факто, нито де юре". Вучич изключи всякаква възможност за признаване на Косово

Вучич потвърди, че е постигнато споразумение за прилагането на подкрепения от ЕС текст, като добави, че той и Курти са имали "приличен разговор" въпреки многото разногласия.

"На Косово му липсваше гъвкавост по отношение на същността (на споразумението), докато Сърбия предварително заяви принципа си да не подписва, въпреки че е готова да изпълнява", каза Борел. Той добави, че и двете страни ще извлекат значителна полза от това споразумение, защото диалогът не е само заради Косово и Сърбия. "Става дума за стабилността, сигурността и просперитета на целия регион", каза Борел.

Той отбеляза, че Косово се е съгласило незабавно да започне да прилага стъпки за засилване на самоуправлението на общините със сръбско мнозинство в Косово.

Вижте също Укрепването на перифериите. Как Европа се готви за новия нестабилен свят

"Косово се съгласи да започне незабавно - и когато казвам незабавно, имам предвид незабавно - преговори с улеснения от Европейския съюз диалог за установяване на специфична договореност и гаранции за осигуряване на подходящо ниво на самоуправление за сръбските общини в Косово", каза той

В навечерието на срещата напрежението беше голямо, тъй като в Украйна има война, а нарастват и опасенията, че Русия, традиционен съюзник на Белград, може да се опита да предизвика повече нестабилност на нестабилните Балкани.

Вучич и Курти първо проведоха отделни срещи с Борел, преди да започнат тристранна среща, която приключи късно вечерта.

Косово е бивша сръбска провинция с преобладаващо етническо албанско население. Въпреки че Косово обяви независимост през 2008 г., Сърбия все още претендира за него като за своя територия.