САЩ публикуваха видео от сблъсъка на своя военен дрон и руски изтребител

Кадър от записа, направен от самия безпилотен апарат

Европейското командване на въоръжените сили на САЩ публикува видео, на което се вижда как руски изтребител Су-27 се приближава до разузнавателния дрон MQ-9 Reaper над Черно море. Той беше потопен на 14 март след сблъсък с руския самолет.

Видеото е заснето от камерата на сваления дрон. На записа се вижда как руски изтребител прави два захода към разузнавателния американски безпилотен апарат и изхвърля гориво близо до него. След прекъсване на кадрите се вижда се и резултатът от физическия контакт - витлото на MQ-9 е огънато след второто приближаване на руския самолет.

От военновъздушните сили на САЩ съобщават, че разсекретеният видеозапис е монтиран заради дължината на кадрите, но показаното е в хронологичен ред.

Москва отрича да е имало сблъсък. От Съединените щати обаче казаха, че са свалили повредения безпилотен апарат, след като той е станал "нелетящ", когато един от два руски реактивни самолети, които са го прехванали, е повредил витлото му.

Руските власти и Пентагонът официално казаха, че инцидентът е непреднамерена ситуация. Вашингтон обаче коментира, че прехващането на дрона е било преднамерено, а руските пилоти са действали "безотговорно и непрофесионално". Руското министерство на отбраната пък каза, че безпилотният апарат се е разбил "в резултат на внезапна маневра", която го е направила неконтролируем.

Много военни експерти обаче твърдят, че става въпрос за умишлено действие от страна на руския самолет. Възможно е Пентагонът да не признае този факт, за да не ескалира ситуацията в региона.

В сряда министрите на отбраната на САЩ и Русия - Лойд Остин и Сергей Лавров, както и началникът на американския генерален щаб Марк Мили и началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов обсъдиха по телефона ситуацията около дрона.

Шойгу е казал, че полетите на американски дронове край бреговете на Крим "имат провокативен характер" и могат да доведат до ескалация, затова Русия "в бъдеще ще реагира съразмерно". Остин е отвърнал, че САЩ ще продължат да летят и действат навсякъде, където международното право разрешава.

Кремъл твърди, че дронът е летял с изключени транспондери и е нарушил временната граница, установена за "специалната военна операция", както нарича войната в Украйна. Според Москва тази граница е била обявена на всички ползватели на международното въздушно пространство и публикувана в съответствие с международните стандарти. САЩ не приема това.

Междувременно руски военни кораби са били забелязани да действат активно в района, където е паднал дронът. Вероятно те се опитват да открият останките от него. CNN обаче съобщи, че всички данни от апарата са били изтрити с дистанционно управление.

MQ-9 Reaper е модулен разузнавателно-ударен безпилотен летателен апарат, проектиран от General Atomics Aeronautical Systems. Той е оборудван с турбовитлов двигател и може да развива скорост над 400 км/ч. и може да носи ракети въздух-земя и въздух-въздух, както и бомби с лазерно насочване.

Вижте също "Oпасно и непрофесионално". Какво знаeм за сблъсъка на дрон на САЩ и руски изтребител над Черно море