Няма причина за промяна на курса на лева към еврото. БНБ отхвърли такъв риск

От националната банка, ръководена от Димитър Радев, казаха, че не са водили разговори с МФ

Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, а подобни твърдения са "некомпетентни и безотговорни".

Това се казва в изявление на Българската народна банка (БНБ) за БТА по повод доклада, изпратен от Министерството на финансите до Министерски съвет, в който се казва, че има риск от промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото заради текущото състояние на държавните финанси и ако не се предприемат спешни действия.

В сряда финансовият министър Росица Велкова съобщи, че служебният кабинет ще внесе проектозакон за бюджета за 2023 г., в който ще бъдат повишени ставки по ДДС и ще бъде въведен данък свръхпечалба за всички юридически лица. Целта е достигане на дефицит от 3% (около 5 млрд. лв.) от БВП за 2023 г.

Велкова каза, че много от информациите, свързани с изтеклия доклад, са „журналистическа интерпретация“. Тя добави, че „държавата не фалира“, а опасност за действието на т.нар. валутен борд в България, както и промяна на фиксирания курс на лева към еврото има "теоретично", "ако дефицитите са в изключително високи размери".

На въпрос дали има причини да се смята, че курсът лев/евро може да бъде променен, от БНБ отговорят:

"Не, няма такива причини. Международните валутни резерви на Българската народна банка (които обезпечават левовете в обращение - бел. ред.) са на най-високото си ниво за последните 30 години. Подобни твърдения за промяна на курса лев/евро са некомпетентни и безотговорни".

От централната банка посочват още, че не са водени разговори между техни представители и на Министерството на финансите относно евентуална промяна на курса. От БНБ допълват, че "такава промяна е невъзможна“.

При сегашния курс България влезе в чакалнята на еврозоната и се договори при него да приеме еврото, когато е готова за това.