Износът на оръжие от Русия страда, расте вносът в Украйна, показва доклад

Докато се бори с пълномащабната инвазия на руските сили, Украйна стана третият по големина вносител на оръжие в света, придобивайки западни оръжейни системи, като ракетни установки HIMARS (на снимката).

Делът на Русия в световния износ на оръжие намаля рязко през последния петгодишен период, показва доклад на Стокхолмския международен институт по проблемите на мира (SIPRI), съобщи Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL).

Като причина за ограничените продажби на руско оръжие в чужбина в доклада се посочват западните санкции срещу Москва и собствената нужда на Кремъл да пести оръжия за продължаващите военни усилия в Украйна. Повече от година продължава агресивната непровокирана война на Русия срещу Украйна.

От 2018 - 2022 г. делът на Москва в глобалния износ на оръжие е намалял до 16% от 22% през 2013 - 2017 г., се посочва в доклада на SIPRI, публикуван в понеделник.

Междувременно Съединените щати остават световен лидер в износа на оръжия, като делът им нараства до 40% от 33% през предишния наблюдаван петгодишен период.

"Вероятно нахлуването в Украйна допълнително ще ограничи износа на оръжия от Русия", каза Питър Веземан, старши изследовател на SIPRI.

По думите му се е получило така, защото Русия ще даде приоритет на доставките на въоръжените си сили, а търсенето от други държави ще остане ниско поради търговските санкции срещу Москва и нарастващия натиск от страна на САЩ и техните съюзници да не купуват руско оръжие.

Докладът отбеляза още, че износът на оръжия в световен мащаб отдавна е доминиран от Съединените щати и Русия, като двете страни са на първо и второ място през последните три десетилетия.

Но изоставането на Русия спрямо Франция, която е на трето място като износител намалява, като делът на Париж се повишава до 11% от 7,1% за 2013 - 2017 г.

"Това изглежда вероятно ще продължи, защото до края на 2022 г. Франция имаше много повече неизпълнени поръчки за износ на оръжия, отколкото Русия", каза Веземан.

Вижте също Как тази война (не) прилича на всяка друга

За периода 2018 - 2022 г. износът на оръжие от САЩ се увеличава с 14% от периода 2013-17 г., докато износът на Русия се срива с 31%. Износът на Франция нараства с 44% процента, главно към държави в Азия, Океания и Близкия изток.

Индия е получила 30% от изнесените от Франция оръжия през последните пет години, изпреварвайки Съединените щати като втори по големина доставчик на оръжия за Ню Делхи, отбелязва доклада.

Русия все пак остава най-големият доставчик на оръжия за Индия и успява да увеличи продажбите за две големи нации - Китай с 39% и Египет с 44%.

Европа увеличава с 65% вноса на оръжие

Украйна пък става третият по големина вносител на оръжие в световен мащаб през 2022 г., докато Киев продължава да се бори срещу пълномащабното нахлуване на руските сили.

"В резултат на военната помощ от САЩ и много европейски държави след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., Украйна стана третият по големина вносител на големи оръжия през 2022 г. (след Катар и Индия)", пише в документа.

В него се казва, че Украйна представлява 2% от световния внос на оръжия през петгодишния период.

Европейските страни от НАТО са увеличили вноса на оръжие с 65%, "тъй като се стремят да укрепят арсеналите си в отговор на предполагаемата повишена заплаха от Русия", се казва още в доклада.

"След инвазията на Русия в Украйна, европейските държави искат да внасят повече оръжия, по-бързо", каза Веземан.

Увеличението в Европа идва на фона на спад с 5,1% за петгодишния период на глобалното ниво на международните оръжейни трансфери.

SIPRI е независим международен институт, създаден през 1966 г. и фокусиран върху изследванията на конфликти, въоръжения, контрол на въоръженията и разоръжаване.

Вижте също "Да прекъснем подкрепата за войната". Байдън и Фон дер Лайен искат санкции към трети страни