Скопие поиска извинение от България за депортирането на македонските евреи през 1943 г.

Стево Пендаровски (в средата) по време на възпоменателното шествие на 80-тата годишнина от депортирането на македонските евреи. Участниците носят на реверите си жълти звезди на Давид, каквито евреите са били длъжни да носят.

Северна Македония поиска България да се извини за депортирането на македонските евреи по време на Втората световна война, предаде БТА. Искането се съдържа в речта на президента Стево Пендаровски, произнесено пред паметника на загиналите 7144 загинали македонски евреи.

Новината идва на фона на 80-тата годишнина от две събития с противоположен знак, протекли по едно и също време през март 1943 - спасяването на живота на българските евреи, живели в границите на предвоенна България и депортирането на евреите, живели в териториите на днешни Гърция и Северна Македония, окупирани тогава от България.

Днес София признава факта на депортацията, но не и отговорността за нея. Ежегодно през март тя отбелязва само спасяването на българските евреи.

"За да има помирение, трябва да има извинение за ролята на профашисткото правителство в София по това време в депортирането на македонските евреи", каза президентът Стево Пендаровски пред паметника на загиналите.

Паметникът се намира на мястото на някогашната тютюнева фабрика "Монопол" в Скопие. Над 7000 евреи са били събрани тук на 11 март 1943 г., а няколко дни по-късно - между 22 и 29 март - са били натоварени на влакове и депортирани в концлагера Треблинка. Остават живи 12 души, написа във Фейсбук председателят на еврейската организация "Шалом" Алек Оскар.

Преди дни "Шалом" почете паметта на депортираните гръцки евреи в Кавала. Български историци и интелектуалци, сред които Румен Аврамов, Надя Данова, Стефан Дечев, Явор Гърдев поискаха София да признае отговорността си за депортацията и да се извини. Друга група историци, сред които Даниел Вачков, Петър Стоянович и Спас Ташев, настояват, че отговорността за депортацията е на Германия.

Президентът Румен Радев участва във възпоменателни акции за спасяването на българските евреи, без да почете паметта на депортираните.

"Опитите за вменяване на вина са проява на неуважение към спасените евреи и към моралния подвиг на малка България през Втората световна война", каза в словото си президентът.

"Известни са имената на всичките 11 343-ма души [от днешна Гърция и Северна Македония], натоварени от българската полиция и армия в запечатани вагони и депортирани в Треблинка", написа в отворено писмо до президента журналистката Еми Барух.

"Известен е и начинът, по който български войници и офицери са се отнасяли с тях от името на България и под български флаг. Документирана е удивителната жестокост в последните дни на техния живот", пише още тя. Барух намира "особена морална несъстоятелност" в безразличието към "тези, чийто последен жизнен път е минал под ескорта на българската армия и полиция.

Вижте също 80 години разногласие. Какво прави Борис III за оцеляването и депортацията на евреите