"Да прекъснем подкрепата за войната". Байдън и Фон дер Лайен искат санкции към трети страни

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и американският президент Джо Байдън

За нови санкции срещу трети страни, които поддържат руската инвазия в Украйна, се обявиха в петък във Вашингтон Урсула фон дер Лайен и Джо Байдън, съобщава Ройтерс.

Това се случи по време на посещение на председателя на Европейската комисия в Белия дом, където заедно с президента на САЩ обсъдиха общи икономически и климатични политики, както и съвместни действия в помощта за Украйна срещу военната агресия на Русия.

След края на срещата двамата излязоха с изявление, в което се казва, че от началото на инвазията САЩ и ЕС заемат силна и единна позиция срещу незаконната, неоправдана и непровокирана война на Русия срещу Украйна.

Вижте също Полша и Словакия дават МиГ-овете си на Украйна и призовават съюзниците си да направят същото

От изявлението става ясно, че Европейската комисия и Съединените щати ще задълбочат съвместната си работа за безкомпромисно прилагане на санкции и мерки за контрол на износа към Русия. Като част от това ще бъдат предприети нови ограничения към допълнителни участници от трети държави по целия свят, за да се попречи на подкрепата за войната на Русия "от всяко кътче на света".

"Ние, заедно с широка коалиция от партньори, наложихме бързи и всеобхватни санкции, които намаляват приходите на Русия за финансиране на нейната война и нейната военно-промишлена база. Путин мислеше, че ще ни раздели, но ние сме по-единни от всякога. Ние ще бъдем заедно в нашата непоколебима подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", се казва в съвместната декларация.

Преди година САЩ и Европейската комисия положиха общи усилия за бързо намаляване на зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива и ускоряване на зеления преход на Европа. Доставките на втечнен природен газ от САЩ за Европа нараснаха повече от два пъти.

Байдън и фон дер Лайен обявиха готовност да работят в синхрон, за да ограничат още повече руските приходи, като същевременно гарантират непрекъснати енергийни доставки за развиващите се страни чрез горната граница на цените за суров петрол и петролни продукти с руски произход.

Вижте също Блъф и подклаждане на страхове. Какво цели Путин със спирането на последната ядрена сделка със САЩ