Арести и побой над граждани по време на шествие за 8 март в Истанбул

Полицията е извършила множество арести по време на шествието по повод 8 март в Истанбул.

Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и нанесе побой на граждани по време на шествие по повод 8 март. Сблъсъците по време на 21-ия вечерен феминистки поход на централния площад Таксим са били последвани от голям брой арести, но техният точен брой не се съобщава.

В Турция всяка година има убийства на стотици жени. По данни на местната група „Ще спрем убийствата на жени“ през 2019 г. убитите жени са 474, а за първите 10 месеца на 2022 г. – 275.

По-рано на 8 март местната управа забрани провеждането на демонстрации на Таксим, а спирките на метрото в района на площада бяха затворени. Полицията блокира района и постави железни преграждания.

Въпреки забраната няколко хиляди души са се събрали на площада, съобщава вестник Джумхуриет. Основна част от протестиращите са били жени, но сред тях е имало и мъже, които са подкрепили инициативата.

„Гневни сме, в траур сме, но протестираме. Оставка на правителството. Бягай, Тайип, ние жените идваме“, скандираха участничките, които искат оставката на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Вижте също Когато бездействието става убийство. Протест напомни, че всяка седмица в България има по една убита жена

От името на участниците в шествието беше публикувано и обръщение, в което се призовава властите да приемат закони срещу убийствата на жени и в защита на жените, както и да се гарантира равенство между половете и свобода на словото и медиите. Участниците поискаха и Турция да отмени отказа си от Истанбулската конвенция.

През 2020 г. Ердоган изтегли страната от Истанбулската конвенция. Тя е основана през 2011 г. по инициатива на Съвета на Европа и има за цел предотвратяване, съдебно преследване и премахване на домашното насилие и насилието над жени.

Много консерватори в страната са враждебно настроени към принципа за равенство на половете, застъпен в документа, и атакуват конвенцията с довода, че тя насърчава хомосексуалността.

С подобен аргумент София се отказа да я ратифицира, след като ВМРО и БСП представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове и "трети пол", макар че конвенцията споменава само "мъже" и "жени" и няма общо с въпросите на еднополовото съжителство.По-късно Конституционният съд реши, че документът противоречи на основния закон.

Вижте също "Турският Ганди". Кой е кандидатът на обединената опозиция срещу президента Реджеп Ердоган