Руски удари срещу Киев, Одеса и още редица украински градове. Има убити и ранени

Екипи на пожарната гасят част от горящите коли в жилищен квартал в Киев. Украинската столица беше подложена на ракетни удари в ранните часове на 9 март

Русия извърши ракетни нападения срещу множество градове в Украйна в ранните часове на деня, съобщи Би Би Си. Цел на атаките са били столицата Киев, както и някои от най-големите градове в страната като Харков и Одеса.

Непредизвиканата война на Русия срещу Украйна започна на 24 февруари 2022 г. В първите месеци на войната руската армия окупира украински територии на изток, юг и север. По-късно украинската армия си върна значителна част от тях, но в последните месеци нито една от страните не успява да отбележи значителен напредък на фронта. В същото време Москва не спира с ударите срещу цивилни цели в цяла Украйна.

На 9 март в столицата Киев са били ударени сгради в южните и западни квартали. Кметът на града Виталий Кличко каза, че атаките са предизвикали взривове и запалване на коли в паркингите пред жилищни блокове. Той призова гражданите да не излизат от бомбоубежищата.

Градовете, които вече не съществуват

В пристанищния град Одеса руските атаки са поразили обект от енергийната инфраструктура. Това е предизвикало прекъсвания на електрозахранването в града, каза ръководителят на Одеската областна военна администрация Максим Марченко. Той каза още, че противовъздушната отбрана е свалила множество ракети, но очакванията са за нови нападения срещу града.

Властите в западния град Лвов съобщиха, че ракетните удари срещу града са убили най-малко четирима души. Те са загинали след атака срещу жилищна сграда.

В Харков и областта са нанесени около 15 удара съобщават местните власти, които добавят, че тепърва ще уточняват дали и колко са пострадалите. Според местно интернет издание двама души са били ранени заради ракетен удар, насочен в близост до къщата им.

Уради са били нанесени и по други точки на страната като Днипро, Чернигов, Луцк, Ровно, Полтава.

Основната част от боевете между украинската и руската армия са съсредоточени на изток, а най-тежките сблъсъци са в битката за град Бахмут. В сряда разследващата група Conflict Intelligence Team (CIT), написа, че украинските сили в града са обградени, но все още държат контрола над него. Преди няколко дни висши военни казаха пред президента Володимир Зеленски, че смятат, че отбраната на Бахмут трябва да продължи.

Вижте също Завръщането на Сталин