Прокуратурата обвини шефа на "Хидрострой" Велико Желев за изнудване

Велико Желев

Софийската градска прокуратура съобщи, че е повдигнала обвинение за изнудване на шефа на строителната компания "Хидрострой" Велико Желев. С прокурорско разпореждане той е е задържан е за 72 часа, а в сряда прокуратурата ще поиска от съда постоянния му арест. Изнудваният е бивш служител на Желев.

По-късно от компанията излязоха с позиция, че срещу пострадалия от Велико Желев е внесен сигнал в прокуратурата заради длъжностни нарушения.

Градската прокуратура пое случая от районната прокуратура на София, която по-рано във вторник съобщи, че разследва бизнесмена.

Желев беше арестуван в понеделник вечерта по образувано от МВР разследване за телесна повреда, което Софийската районна прокуратура по-късно преквалифицира в изнудване. Това съобщи по-рано във вторник зам.-районният прокурор на София Борислав Георгиев пред журналисти. Със същото обвинение са още двама души.

Компанията, която Желев оглавява, редовно получава големи обществени поръчки за инфраструктурни обекти. Полицията претърси и офисите ѝ. Ден преди това вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи за разследвания на корупция, свързана включително със строежа на пътища.

Your browser doesn’t support HTML5

От държавен служител до строителен магнат. Кой е Велико Желев

Според дадените от прокуратурата подробности, на 24 февруари в офиса на Жеков на бул. "Цар Освободител" в София, "с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, направил опит да принуди друг човек чрез сила". Той го е удрял по лицето и тялото.

Целта била пострадалият, представен от прокуратурата с инициалите Б.А., да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68 000 лева. "Нанесена е и лека телесна повреда, а деянието е извършено от повече от две лица", се казва в обвинението.

По-рано зам.-районният прокурор каза, че МВР издирва другите двама.

Пострадалият е разпитан. Претърсванията и изземането на веществени доказателства е продължило в понеделник до полунощ, каза още прокурорът.

Разследването по случая продължава, като предстои събиране и проверка на доказателствата.

По-късно компанията ВДХ АД (бившата "Водстрой 98" АД), която е собственост на Велико Желев, разпространи позиция до медиите, в която твърди, че срещу бившия служител, който прокуратурата казва, че е изнудван от Желев, е подаден сигнал за длъжностни нарушения.

Той е бил директор "Строителство" в компанията. При напускането му първоначално е постигнато разбирателство между страните да стане по взаимно съгласие, считано от 6 февруари 2023 г., се казва в позицията.

"След направена вътрешнофирмена проверка са установени длъжностни нарушения, свързани с финансово облагодетелстване на служителя за сметка на работодателя", пише още в позицията.

От служителя са поискани писмени обяснения, които той е предоставил на 24 февруари 2023 г. Ръководството на дружеството е взело решение да бъде променена заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение от такава по взаимно съгласие, на дисциплинарно уволнение, казват от ВДХ АД.

Добавят, че на 27 февруари е внесен сигнал до Софийска градска прокуратура, в който са описали установените от служителя нарушения.

"Изключително сме изненадани от внушенията в медиите за обвинения, свързани с принуда, побой, документи с невярно съдържание и изнудване - понятия, които категорично противоречат на нашите принципи на поведение и морал", пишат от компанията.

Тя се занимава със строителство на благоустройствена, енергийна, транспортна и ВиК инфраструктура, жилищни и обществени сгради, спортно- развлекателни комплекси и хидротехнически съоръжения.

Адвокатът на Желев Менко Менков каза, цитиран от бТВ, че служителят се е опитал да открадне 18 хил. лева.

Вижте също Арести за строежа на "Хемус". Задържан е собственик на фирма, взела авансово 84 млн. лв.

В неделя Демерджиев каза, че МВР е установило "нещо смущаващо" в хода на проверките по магистралите и даде като пример "недостатъчно количество асфалт, неспазени технологични норми и некачествени материали".

Часове преди ареста в понеделник прокуратурата съобщи, че е поискала от МВР и от Министерството на регионалното развитие информация за нередности в строителството на пътища, включително за магистрала "Хемус" и на Северната скоростна тангента на София.

Велико Желев е бивш началник на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Той е назначен на този пост по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски (2001-2005). В следващия кабинет - на Сергей Станишев, извесен като "тройната коалиция" между БСП, НДСВ и ДПС (2005-2009), Желев е съветник на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов.

"Хидрострой" е една от фирмите, получили от държавната компания "Автомагистрали" поръчки по т.нар. "инхаус процедура" - процес на директно възлагане без провеждане на конкурс. През 2016 г. Желев стана собственик и на компанията ВДХ (бившата "Водстрой 98"), която според "Капитал" се свързва с името на Делян Пеевски.

Фирми на Желев участват в строителството на Северната скоростна тангента на София и на автомагистрала "Хемус", където "Хидрострой" е вторият най-голям получател на авансови плащания. Компаниите му участват и в ремонта на Аспаруховия мост във Варна, на ул. "Шести септември" в София и други.

"Хидрострой" е и в консорциума, който спечели обществената поръчка за строителство на тунел под Шипка.

Вижте също Полицията задържа шефа на "Хидрострой" Велико Желев