МВР разследва за корупция политици, сред които има изненадващи имена, каза Демерджиев

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев

МВР извършва проверки на български политици за корупция, включително и с европейски средства. Сред имената на разследваните има "изненади". Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред БНР в неделя.

Според министъра част от водените производства за корупция сред политически фигури в страната са под наблюдение и на Европейската прокуратура.

Това по негови думи означава злоупотреба с европейски средства. "Част от проблемите, които констатираме по пътищата също са в тази графа", добави той. "Спектърът е доста широк - не говорим за политици от една политическа сила. Най-коректно е да бъдат обявени самите обвинителни актове, когато се внасят в съда. Ще има изненада при съобщаването на имената".

По негови думи това, което МВР е установило от проверките по магистралите, е "смущаващо". Става дума за недостатъчно положен материал, неспазване на технологичните норми и некачествени материали.

В края на 2021 г. МВР и тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков съобщиха, че строежът на магистрала „Хемус“ е използван за авансово изплащане на 60 млн. лв., които са стигнали до сметки на „кухи фирми“. Оттам според разследващите парите са изтеглени и отнесени в сакове и чували.

Вижте също 60 млн. лв. в сакове и чували. МВР разследва пране на пари от строежа на "Хемус"