Шолц призова Китай да не въоръжава Русия

Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Канцлерът на Германия Олаф Шолц призова Китай да не предоставя оръжие на Русия и да ѝ окаже натиск, за да прекрати военната си инвазия в Украйна. Шолц отправи призива си по време на реч в германския парламент в четвъртък.

Думите му идват, след като през последните седмици САЩ и други западни страни съобщиха, че Пекин обмисля дали да предостави военна помощ на Москва.

"Посланието ми към Пекин е ясно: Използвайте влиянието си в Москва, за да окажете натиск за изтеглянето на руските войски. Не доставяйте оръжия на агресора Русия", каза Олаф Шолц в четвъртък.

Германският канцлер предложи също така Китай да разговаря и с главния засегнат от действията на Москва - Украйна - и президента на страната Володимир Зеленски. Преди седмица китайското правителство предложи план за спиране на огъня между Украйна и Русия и за започването на мирни преговори. Той не съдържа призив руските войски да се изтеглят от територията на Украйна и беше посрещнат със скептицизъм от Киев и западните му партньори.

Вижте също "На страната на Москва." Какво примирие между Русия и Украйна предлага Китай

В речта си Шолц коментира и отказа на Китай да осъди руската инвазия по време на срещата на финансовите министри на Г-20 в събота, като го определи като разочароващ. Тогава само Русия и Китай не се включиха в общата позиция, осъждаща руската военна агресия.

В сряда Ройтерс съобщи, че САЩ води разговори със своите партньори за потенциални санкции върху Китай, ако страната реши да предостави военна подкрепа на Русия. По-рано президентът на САЩ Джо Байдън каза, че не очаква Пекин да предприеме "мащабна инициатива" за снабдяване на Москва с оръжия, но ако все пак го направи, САЩ ще отговорят.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон също призова Китай да се присъедини към Запада в опитите му да подложи Русия на натиск, така че тя да прекрати войната.

Вижте също Китай ще задълбочава връзките си с Русия през 2023 г.