Редник Вася, който отхапа лапата си, за да се върне в украинската армия

Vasia cane corso

Той служи в Донбас заедно със стопанина си от 2016 г. Но попада в капан близо до фронта. Оцелява, прибира се у дома и се учи да ходи отново на четири лапи - вече в заслужена пенсия 

Вася е куче от породата Кане Корсо. От 2016 г. той служи в украинската армия в Донбас. През ноември 2021 г. изчезва близо до демаркационната линия на фронта. Попаднал е в капан. Измъква се сам и се връща при своите хора, но с цената на една от лапите си. Едвам оцелява.

Спасен, лекуван в Полша, с нова протеза, той вече си е у дома в Украйна - в заслужена пенсия. Животът на редник Вася е като по сценарий за филм.

Служба във въоръжените сили на Украйна и "заслужена пенсия"

"Бившият му собственик е искал да го обеси. И до ден днешен не знаем защо", започва историята на кучето с неговите настоящи стопани. Разказва я Анастасия Заверуха. Раненото животно се прилепило към мъжа ѝ Роман на улицата в Тернопол и той го прибира.

Роман води кучето у дома си. „Първоначално отказваше да яде и пие, но успя да се оправи“, казва Анастасия.

Веднъж Роман извиква по име свой познат - Вася. Кучето реагира на това име и то става и негово.

Вася и Роман

През 2015 г. Роман подписва договор [за военна служба] и отива да служи в Донбас. "Той взе кучето със себе си, защото Вася нямаше да оцелее без него", продължава Анастасия Заверуха.

От 2016 г. Роман и Вася се присъединяват към редиците на въоръжените сили на Украйна, служат в 503-ти батальон на морската пехота, който се занимава с разузнаване.

Вася спи в землянка

Вася не изпълнява бойни мисии, но повдига духа на военните и лесно понася звуците от изстрели и експлозии. Войниците толкова се привързват към него, че дори му правят бронежилетка.

През ноември 2021 г. Вася изчезва. Неговата бригада тогава е разположена в района на Мариинка, Донецка област. Морските пехотинци вдигат разузнавателни дронове, за да го търсят. Намират го попаднал в капан, оплел се в тел край демаркационната линия.

Вляво - Вася след операцията. Вдясно - Роман и брат му в Донбас

"Така се е бил оплел в бодливата тел, даже около шията му се била стегнала. Вероятно се е опитвал да се освободи с лапите си", казва Анастасия.

Войниците първо огледали мястото с дрон, за да оценят ситуацията, и планирали да отидат да спасят кучето. Но Вася се прибира сам. Той отхапва едната си лапа, за да се освободи, и пропълзява до своите хора. Вратът му също е разкъсан.

Украинските военни му оказват първа помощ и го пренасят на носилка до най-близкото населено място при ветеринарен лекар. Когато опасността за живота му отминава, Вася е откаран у дома в Тернопол.

Украински военни носят Вася след нараняването

"След раняването Вася се оттегли в заслужена кучешка пенсия", казва Анастасия. Редникът прекарва почти година вкъщи. Стопанката му се опитва да му намери протеза, поръчва една от България, но "протезата не пасна."

По-късно Анастасия попада на информация за полякиня, която търси собствениците на бездомни животни от Украйна. Това се оказва ключът за възстановяването на Вася. "С нея пътувахме заедно за Полша. Цялото лечение и протезиране бяха безплатни", разказва Заверуха.

Вася след първата медицинска помощ

Операция и рехабилитация

В Полша оперират Вася и търсят да изберат протеза за прегризаната лапа, както и ортеза [фиксатор на колянната става] за другата предна лапа, тъй като кучето има проблеми със ставите.

После Вася преминава курс по физиотерапия в рехабилитационен център за животни. Всекидневните масажи, джогинг на специални симулатори и водни процедури не остават без резултат - той отслабва с 12 килограма.

"Сега се опитва да свикне с протезата, но му е трудно", казва Анастасия.

Протезата за Вася е направена Евелина Сабарна, която изработва медицинските изделия за животни от термопластични материали. Цената на протезирането на един крайник е от 500 до 1000 евро - зависи от размера на кучето и сложността на травмата.

По време на операцията в Полша

"Преди една година в социалните мрежи обещах да помогна на пет кучета от Украйна", казва Евелина. "Вася се оказа един от късметлиите."

В Полша състоянието му се подобрява. Но "не можете просто да купите протеза и да не научите кучето как да ходи с новия крайник", добавя Евелина, която помага и на кучето Корби, което губи и четирите си крайника в Украйна.

Корби след операцията

След протезиране животните могат да живеят нормален и пълноценен живот, но само ако бъдат научени да използват новите крайници, казва Евелина Сабарна. Най-лесно свикват младите кучета, но при тях протезата трябва да се сменя всеки месец.

При Вася след завръщането му в Украйна предизвикателство ще е да свикне отново с експлозиите при атака. Евелина отбелязва, че постоянният гърмеж може да "влияе на способността на животните да учат нови неща". По думите ѝ стресът при животните действа както при хората - "ако сме подложени на стрес ни е по-трудно да научим нови неща."

Вася свиква с протезата

Завръщане у дома и нови реалности

Анастасия Заверуха заедно с петгодишния ѝ син очакват с нетърпение завръщането на Вася. Роман, който продължава да служи във въоръжените сили на Украйна, също трудно преживява раздялата с кучето.

Вася със семейството си

Съседите се държат с Вася като с герой. А той вижда, че всички му треперят и "стана манипулатор", казва Анастасия. "Сега иска много внимание – стана такава котка", смее се тя. Но е сигурна, че ако някой в семейството трябва бъде защитен, Вася ще е на поста си.

Семейство е радостно, че Вася се връща у дома на четири лапи. „Ще продължим да го учим да ходи, да не се предава и се надяваме, че го очаква пълноценна кучешка старост“, казва Анастасия.

Вижте също Макс от Буча. Оцелява при окупацията, отвлечен е от руски военни, а сега е бежанец