"В крак с времето". Как съветският паметник в София се превърна в сцена за протестни акции

Това е Паметникът на Съветската армия в София, заснет на 23 февруари 2023 г., след като 61-годишният Светлозар Раянов счупи с чук няколко плочи от фасадата му. Надписът върху тях гласеше: "На Съветската армия освободителка от признателния български народ". Това е последната от дълга серия протестни акции срещу най-противоречивия монумент в България.

Паметникът на Червената армия, заснет през 1959 г. Той е поставен през 1954 г., десетилетие след влизането на съветските войски в България по време на Втората световна война и комунистическия преврат от 9 септември 1944 г.
 

Съветският паметник през 2011 г. В централната му част е постамент с височина 37 метра, върху който е поставен руски войник, вдигнал шмайзер, докато е обграден от цивилни. В подножието на постамента има няколко други композиции на военна тематика.

От демократичните промени след 1989 г. мястото около монумента привлича младежи, които карат скейтборд и колела. В близост до него от години е поставена рампа и уреди за трикове.

На годишнини, чествани по време на бившия комунистически режим, там традиционно се събират проруски и крайнолеви политици и активисти. През последното десетилетие паметникът нееднократно стана обект на посегателства в знак на протест срещу политиката на Москва.

Членове на Българската социалистическа партия, наследила Българската комунистическа партия след 1989 г., почистват надписа на съветския паметник, след като за пореден път е бил надраскан, 20 февруари 2011 г.

През юни 2011 г. фигурите на съветски войници на един от релефите в подножието на централния постамент бяха боядисани в цветовете на известни персонажи от западни комикси и реклами като Супермен, Жокера, Капитан Америка, Робин, Дядо Коледа и Роналд Макдоналд. Под тях неизвестният автор беше написал: "В крак с времето".

Акцията предизвика силен международен отзвук и провокира призиви монументът да не бъде почистван, а да остане своеобразна сцена за съвременно изкуство. В крайна сметка фигурите бяха почистени през нощта.

Година по-късно, през август 2012 г., същият релеф стана обект на акция в подкрепа на руската пънк група Pussy Riot. По-рано същата година трите жени от бандата бяха арестувани, след като заснеха клип в московската катедрала "Христос Спасител", в който осмиваха руския президент Владимир Путин.

През август 2013 г. фигурите на съветските войници осъмнаха боядисани в розово над надпис на чешки език: "България се извинява". Акцията беше препратка към участието на български военни в нареденото от Кремъл смазване на Пражката пролет 45 години по-рано, през 1968 г.

Друга скулпторна композиция от монумента стана обект на протестна акция през март 2014 г. Тогава неизвестни боядисаха две от фигурите в нея в националните цветове на Украйна и Полша. Надписи отбелязваха незаконната руска анексия на Кримския полуостров, както и паметта на близо 22 000 поляци, пленени и разстреляни от съветските власти в Катинската гора през 1940 г.

След началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г., съветският паметник многократно стана обект на протестни посегателства. Три дни след нахлуването на руските сили ръцете на част от скулпторите на съветски войници бяха покрити с червена боя.

Отново на 27 февруари 2022 г. най-често атакуваният релеф от монумента беше боядисан в цветовете на украинския национален флаг, а на постамента над него с червен спрей беше написано: "Окупатори".

Арестът на трима младежи, опитали да напишат призив в подкрепа на Украйна на 26 февруари 2022 г., провокира масов протест ден по-късно. Тогава много хора оставиха послания по фасадата на съветския паметник.

Десетки надписи срещу Русия и Путин покриват съветския паметник на 28 февруари 2022 г. Впоследствие монументът беше почистен за пореден път, а полицейската му охрана - засилена. През май същата година тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков публично призна, че МВР е поело ангажимент пред руското посолство да пази паметника от посегателства.

В навечерието на първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна пенсионираният учен Светлозар Раянов строши с чук няколко плочи от фасадата на съветския паметник в София. Засега това е последната от дълга серия протестни акции през последните над десет години.