Марк Тулий Цицерон, името на самото красноречие

Бюст на Марк Тулий Цицерон от музея Капитолини в Рим.

Марк Тулий Цицерон, оратор, философ, политик /106 – 43 г. пр.н.е./

оратор, философ, политик (106 – 43 г. пр.н.е.)

Произход: Арпинум, Лацио, благородно /конническо/ семейство

Образование: домашно – класическо, после - право, риторика, литература и философия при Сцевола в Рим и образователна обиколка в Гърция и Мала Азия

Най-известни творби: три теоретични трактата – „За оратора“, „За държавата“ и „За законите“, „Речи срещу Катилина“, „Филипики“

Признание: Наричат Цицерон „името на самото красноречие“

„Думата има Марк Тулий Цицерон” – така преди над 2000 години в Сената на Рим за първи път е представен човекът, чието име и думи ще надживеят всички републики и империи на света.

Представен е на латински, но и днес можем да чуем как звучат прочутите му „Речи срещу Катилина”, считани за образец на риториката, изучавани на свещ от студенти, цитирани с апломб от адвокати, които се фукат с познания по латински. Само трябва да поровим в интернет и можем да чуем например как професор Феликс Санчес Вайехо чете първата „Реч срещу Катилина”:

„Докога, о, Катилина, ще злоупотребяваш с нашето търпение?.....Не виждаш ли, че намеренията ти са разкрити? - така започва ораторът Марк Тулий Цицерон изобличението си на заговорника срещу Римската република Луций Сергий Катилина – и добавя най-прочутия пасаж от речта: „О, времена, о нрави! Всички тия злодейски кроежи Сенатът знае, консулът вижда – и Катилина е още жив“.

„О, времена, о нрави! Всички тия злодейски кроежи Сенатът знае, консулът вижда – и Катилина е още жив“.

Годината на зловещия заговор на Катилина е 63 пр.н.е. или, тъй като за „нова ера” римляните не са чували, 690 по римското летоброене. Цицерон е на 43, вече е консул, а съперникът му, Катилина, крои да го убие и да вземе властта. За нас, като хора, обръгнали на политическите думи, може би е странно - как някой ще тръгне срещу истински заговор просто с една реч под ръка, пък била тя и вечен образец на ораторското изкуство. Но е факт.

Още след първата реч на Цицерон, Катилина си плюе на петите и бяга в Етрурия. След още три речи сенаторите, въпреки съпротивата на Цезар, решават заговорниците да бъдат наказани със смърт. За каузата на Цицерон помага известният като честен и неподкупен политик Катон Млади, който, заради смелата гражданска позиция, нарича Цицерон Pater Patriae, „Баща на Отечеството”.

Вижте също Жан-Пол Сартр – адът за другите

Нещо повече, Катон така се увлича, че хвърля съмнения за съпричастност към заговора на самия Цезар и си навлича неговата омраза. А отношенията на Цицерон с могъщия Цезар цял живот са двусмислени – също като в историята за Дамоклевия меч, която великият оратор много обича да разказва. В нея придворният Дамокъл е поставен на мястото на тирана, за чието щастие завижда. Всичко около него е богато и красиво, но над главата му виси лъскав меч, крепящ се на тънък конски косъм. Дамокъл вижда само меча и моли тирана да го освободи с думите: „Никога повече не искам да бъда щастлив”.

Е, човекът Цицерон, въпреки че обича тази история, иска да е щастлив. И велик. И всички да го харесват.

Цицерон е роден в Арпинум, територия на староиталийското племе волски, което след дълги войни с Рим се смирява. Името Цицерон, от латинското сicero (грах) за римляните звучи смешно. То идва от човек в рода с израстък като грахово зърно на носа. Когато става политик, Цицерон нарочно не го сменя, казва, че иска да направи името си по-известно от другите. И дори малко прекалява с ПР-а, поне според Плутарх, който пише:

Мнозина изпитват към него неприязън и даже ненавист - и не за някоя глупава постъпка, а защото той безкрайно възхвалява самия себе си

„Мнозина изпитват към него неприязън и даже ненавист - и не за някоя глупава постъпка, а защото той безкрайно възхвалява самия себе си. Нито Сенатът, нито народът и съдът не успяват да се съберат и разотидат, без да изслушат още един път старата песен срещу Катилина. Той наводни с хвалби своите книги и съчинения, а речите му, винаги благозвучни и очарователни, станаха мъка за слушателите.“

Какво да се прави, на някои не им стига да бъдат велики – искат и да бъдат обичани. Но човекът, политикът, ораторът, блестящият стилист и писател Цицерон поставя истината по-горе от суетата. А дори от живота си.

Вижте също Марсел Пруст в търсене на намереното време

След 49 г. пр.н.е., когато Цезар се връща триумфално в Рим, Цицерон гледа да е далеч от него и пътува. Междувременно се развежда с дългогодишната си съпруга Теренция, която, както пише в едно писмо, го е предала.

„Диктаторът умря, а диктатурата е жива!”

Вече към 60, се жени за 15-годишната си повереница Пубилия, за да вземе парите ú, но се развежда и с нея, когато дъщеря му умира. Тогава Цицерон пише някои от най-известните философски трактати и диалози – „За приятелството”, „За страстта” и други. В политически план продължава да е страстен републиканец, но не е в заговора срещу Цезар и е искрено изненадан от убийството му. След тази смърт Цицерон и Марк Антоний, консул, лидер на цезаровата фракция, остават най-влиятелните мъже в Рим. Но са противници - Антоний иска цялата власт, а Цицерон пише прочутите „Филипики” срещу него. „Диктаторът умря, а диктатурата е жива!” – казва Цицерон и заявява готовност да се жертва за Републиката.

Е, жертвата му е в кърпа вързана. Този път речите на великия оратор нямат ефект. Той попада в черния списък и отива в провинциалната си вила, но убийците го намират.

На 7 декември 43 г. пр.н.е. човекът на словото Марк Тулий Цицерон е заклан с меч в градината, главата и ръцете му са отрязани и изложени на римския форум по нареждане на Марк Антоний.

В наследство от него остават много истински думи, казани по начин правилен и красив. „Цицерон – твърди по-късно Квинтилиан – е име не на човек, а на самото красноречие”.

*Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

Вижте също Албер Камю, чужденецът на света