Българи в страната и чужбина почетоха Апостола на свободата Васил Левски

Пред паметника на Васил Левски в неделя се образува опашка. Хората чакаха реда си, за да поднесат цветя и да се поклонят, почитайки Апостола. 

Десетки семейства се събраха в центъра на София в слънчевия 19-ти февруари. Децата държаха по цвете или българското знаме, докато изчакваха реда си да стигнат до паметника на Васил Левски. 

В Бургас се проведе тържествен ритуал в неделя пред паметника на Васил Левски в Морската градина. Той започна със заупокойна молитва и завърши с полагане на венци и цветя.

Образът на Васил Левски се появи и в пясъка на бургаския плаж. Пясъчната скултура е дело Пол Хогард от Великобритания и съпругата му Реми от Нидерландия, които от няколко години изненадват бургазлии с авторските си пясъчни творения.

В родния град на Васил Левски в събота вечер се проведе възпоменателно отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола. На площада се събраха десетки хора, които поднесоха цветя. Те коленичиха и запазиха едноминутно мълчание, за да почетат паметта на Васил Левски. 

Като част от възпоменателното събитие в Карлово представителните роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада-Карлово отдадоха почит към делото на Васил Левски. 

Церемонията в Карлово завърши с вечерна заря над паметника на Апостола.

Шествие от стотици хора се проведе в неделя и във Варна. С военни почести, заупокойна молитва, отслужена от митрополит Йоан и полагане на венци и цветя пред паметника на Апостола в Морската градина, гражданите на морския град отдадоха почитта си. 

Осемдесет факли запалиха ученици от Разлог пред Кипревата къща в града, за да почетат паметта на Васил Левски. В този дом през лятото на 1869 г. Левски основава революционен комитет от дванадесет души. 

В Националната галерия "Квадрат 500" в София в неделя беше открита  мултимедийна дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“. Изложбата е посветена на делото на Васил Левски чрез съчетанието на съвременни дигитални средства, включително холограмен образ на Апостола.

Японски студенти от от Токийския университет за чужди езици, които изучават български, рецитираха в неделя стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“. Това беше част от честването на годишнината от смъртта на Апостола, провело се в българското посолство в Япония. 

През 2023 г. се навършват 150 години от обесването на Васил Левски. Той е идеолог и организатор на българската национална революция. Известен е като Апостола на свободата заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество.