Не е време за диалог с Путин, каза Макрон в Мюнхен. Шолц призова за още танкове за Украйна

Президентът на Франция Еманюел Макрон по време на обръщението си пред Мюнхенската конференция по сигурността, 17 февруари 2023 г.

Сега не е време за диалог с Москва, предупреди президентът на Франция Еманюел Макрон от Мюнхен. В същото време канцлерът на Германия Олаф Шолц призова западните страни да изпратят още танкове на Украйна, възможно най-бързо.

Двамата говориха по време на първия ден от Мюнхенската конференция по сигурността в петък. Форумът събира на едно място държавни глави, лидери на правителства и външни министри и тази година основната му тема е усложнената среда на сигурност в резултат на войната в Украйна.

Конференцията беше открита с реч на президента на Украйна Володомир Зеленски, която беше излъчена по видеовръзка. В нея Зеленски призова западните съюзници да ускорят изпращането на оръжия, като ги предупреди, че колебанията и забавянията застрашават и тяхната сигурност.

Участници в Мюнхенската конференция по сигурността гледат обръщението на украинския президент Володимир Зеленски по видеовръзка в Мюнхен, Германия, на 17 февруари 2023 г.

"Забавянето винаги е било и все още е грешка", каза Зеленски и добави, че "Голиат трябва да загуби", за да бъде светът в безопасност, правейки сравнение между библейската притча за Давид и Голиат и агресията на Русия срещу Украйна.

"Давид победи Голиат не със силата на разговора, а със силата на действията си", каза украинският президент.

Веднага след него към участниците се обърна и канцлерът на Германия Олаф Шолц. Той призова западните съюзници да изпратят всички налични танкове на Киев "сега". Шолц подчерта и че ще води "интензивна кампания" по въпроса, за да убеди страните да действат бързо.

Вижте също Въпрос на мащаб. Какво ще променят западните танкове на бойното поле в Украйна

Думите му представляват промяна в тона, след като в продължение на месеци беше убеждаван да одобри изпращането на германски бойни танкове "Леопард" на Украйна. Такова решение дойде в края на януари, когато и Германия, и САЩ съобщиха, че ще предоставят на Киев свои бойни танкове, за да може да продължи да се отбранява.

Страните от НАТО, които разполагат с бойни танкове, обаче все още не са успели да съберат достатъчно за образуването на цял батальон, каза в сряда министърът на отбраната на Германия Борис Писториус.

След Олаф Шолц пред участниците в Мюнхенската конференция говори и президентът на Франция Еманюел Макрон. Също като Шолц, той призова западните държави да увеличат военната си помощ си за Украйна, за да ѝ помогнат да организира контранастъпление срещу Москва.

По думите му единствено успешната украинска контраофанзива "може да позволи истински преговори".

"Сега не е моментът за диалог, защото имаме една Русия, която избра войната, която ескалира допълнително тази война и избра да стигне дотам да извършва военни престъпления и да атакува цивилни инфраструктури", каза Макрон.

Думите на Макрон идват в контраст на изявленията на президента на България Румен Радев, който също присъства на конференцията. Преди началото ѝ Радев каза пред български журналисти, че войната в Украйна може бъде разрешена "основно чрез дипломатически средства" и "диалог".

По-рано на друг международен форум - среща на върха на лидерите на държавите от ЕС в Брюксел - за пореден път изказа позицията си, че е погрешно да се изпраща оръжие на Украйна. Тогава той коментира, че се надява служебният кабинет да "прояви разум" и в бъдеще да не допуска предоставяне на военна помощ за Украйна. Киев осъди позицията на българския държавен глава.

Вижте също "Мир чрез диалог". Радев призова от Мюнхен войната в Украйна да бъде прекратена с дипломация