"Мир чрез диалог". Радев призова от Мюнхен войната в Украйна да бъде прекратена с дипломация

Румен Радев на Мюнхенската конференция по сигурността, 17 февруари 2023 г.

Войната в Украйна трябва бъде разрешена "основно чрез дипломатически средства". Това каза президентът Румен Радев от Мюнхен, където присъства на първия ден от Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността.

На форума в баварската столица ще бъдат обсъдени мерки в контекста на усложнената среда на сигурност в резултат на войната в Украйна.

Преди началото на конференцията Радев коментира пред журналисти, че "противоречия между Русия и Украйна" трудно ще се разрешат чрез война, а още по-малко тази война може да доведе до устойчив мир.

"За съжаление, гласовете и от двете страни за победа, без оглед на жертвите, разрушенията и тяхната цена, заглушават все повече призивите за мир", каза президентът.

"Затова е изключително важно международната общност най-сетне да се фокусира върху начин военните действия да се прекратят и да се възстанови диалогът", добави Радев, като отбеляза, че мотото на Мюнхенската конференция тази година е "Изграждане на мир чрез диалог".

От началото на руската инвазия преди година международната общност многократно призова Русия да прекрати военната си агресия срещу Украйна. Общото събрание на ООН прие резолюции, в които изрази съжаление за "агресията на Русия срещу Украйна" и настоя руските войски да спрат бойните действия и да изтеглят силите си.

Думите на Радев идват дни след като той на друг международен форум - среща на върха на лидерите на държавите от ЕС в Брюксел - за пореден път изказа позицията си, че е погрешно да се изпраща оръжие на Украйна. Тогава той коментира, че се надява служебният кабинет да "прояви разум" и в бъдеще да не допуска предоставяне на военна помощ за Украйна. Киев осъди позицията на българския държавен глава.

Няколко дни по-късно върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза пред Европейския парламент, че е "наивно е да се иска от Украйна да спре военните действия, за да свърши войната по-скоро". Той подчерта, че ако това стане, "няма да настъпи мир, а Русия ще победи".

Вижте също "Поставя се над Народното събрание". Коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България" с остра критика към Радев

В Мюнхен Радев комнтира още, че "агресията на Русия и войната в Украйна" руши световната архитектура за сигурност. Според него войната се е превърнала в "глобален икономически сблъсък" и вече е "зациклила" във фазата на война на изтощение не само за двете воюващи страни.

По думите му всеки ден от тази война е заплаха за световния мир, а нейните вторични ефекти се превръщат "в заложник за икономическите и социалните системи на всички европейски държави".

В делегацията, водена от българския държавен глава, са още вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, както и министърът на отбраната Димитър Стоянов.

На нея присъстват световни лидери, сред които и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, президентът на Франция Еманюел Макрон, украинският министър на отбраната Олексий Резников.

Вижте също "Стожер на мира, но на руския". Атанасов обвини Радев, че се държи като монарх