Чехия ще произвежда мобилни системи срещу дронове камикадзе за Украйна

Останки от ирански дрон "Шахед", изстрелян от руската армия с „новогодишен поздрав“ на руски, свален на 31 декември над столицата на Украйна Киев.

Чехия ще произвежда мобилни системи за противовъздушна отбрана за борба с безпилотни самолети камикадзе в Украйна, съобщи в четвъртък вестник Ceske Noviny.

Директорът на чешката Агенция за междуправителствено сътрудничество в областта на отбраната (AMOS) Алеш Витечка уточни, че Нидерландия ще финансира проекта. "Планът е да се произведат 100 модифицирани високопроходими автомобила Toyota, оборудвани с чифт скорострелни картечници, които ще могат да противодействат на дронове, наред с други обекти. Боеприпасите ще бъдат закупени от компании в Чешката република.

Витечка коментира, че проектът за мобилни системи за противовъздушна отбрана е в отговор на руските атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Той посочи, че въпреки че западните държави снабдяват страната с високотехнологични противовъздушни системи, използването им срещу евтини дронове от типа на иранските "Шахед" е твърде скъпо. Този проблем трябва да бъде решен чрез мобилни зенитни системи с картечници.

Според украинските власти и редица чуждестранни разузнавателни агенции Иран редовно доставя на Русия безпилотни самолети камикадзе, които се използват за нападение срещу Украйна. Руските власти отричат това. Иран призна, че доставя на Москва безпилотни летателни апарати "Шахед", но твърди, че те са изпратени преди пълномащабното нахлуване в Украйна.

Вижте също Докъде ще стигне това "процъфтяващо приятелство" между Русия и Иран

Пикапите (малки камиони) на Toyota, които Чехия ще произвежда, ще носят чифт 14,5-милиметрови скорострелни картечници, които могат да се използват за унищожаване на въздушни или, ако е необходимо, на наземни цели. Те могат да поразяват средни и големи дронове, както и самолети и хеликоптери на малка височина. Ефективният обсег на действие на тези системи е до 2 километра.

Освен дронове "Шахед", най-вероятно Русия е получила от Иран пратка дронове с далечен обсег на действие. За това съобщи британският вестник Гардиън. Източници на изданието твърдят, че доставките са били договорени през ноември, по време на посещение в Техеран на една от руските делегации. Според журналистите Москва е получила най-малко 18 нови безпилотни летателни апарата, включително шест безпилотни летателни апарата Mohajer-6. Те могат да летят на разстояние до 200 км, а под всяко крило има по две ракети.

Според Гардиън желанието на Русия за по-мощни безпилотни самолети е пряко свързано с факта, че силите за противовъздушна отбрана на Украйна са станали ефективни в справянето с атаките на безпилотни самолети камикадзе.

По-рано Киев съобщи, че е успял да неутрализира 540 такива дрона от август насам, когато те за първи път се появиха в небето над Украйна.

Вижте също "Крила за свобода". Ще получи ли Украйна западни бойни самолети