БСП отказва коалиция с ГЕРБ и подкрепя "Възраждане" срещу еврото. Опозицията не разклати поста на Нинова

Корнелия Нинова по време на Конгреса на БСП

С множество пререкания, призиви за оставка, изключване на партийни членове и размяна на взаимни обвинения в събота се проведе 50-ият конгрес на БСП. Основното противопоставяне дойде във връзка с отхвърленото предложение в дневния ред да се помести точки за гласуване на оставката на лидерката Корнелия Нинова.

По време на събитието присъстваха ключови фигури от настоящото и минали ръководства на партията. На място присъства и санкционирания от САЩ по глобалния закон „Магнитски“ бивш депутат и енергиен министър от партията Румен Овчаров.

Румен Овчаров по време на Конгреса на БСП

Още в началото на конгреса част от противниците на Нинова в партията не бяха допуснати до залата. Сред тях беше бившият депутат Кири Добрев. В крайна сметка с искане оставката на Нинова да бъде разгледана от делегатите излязоха настоящият евродепутат Петър Витанов, настоящият служебен министър на правосъдието Крум Зарков, Валери Жаблянов и други членове на партията.

„Докога постоянно ще оправдаваме провалите си и с инфлацията, и с президента, и с вътрешна опозиция, и с машините, и със закона„Магнитски“
Петър Витанов

„Докога постоянно ще оправдаваме провалите си и с инфлацията, и с президента, и с вътрешна опозиция, и с машините, и със закона„Магнитски“. Докога ще откажем да носим вината“, каза Витанов.

От опозицията обвиниха ръководството на партията, че има манипулация с кворума, както и че използва редица процедурни хватки, за да не допусне нормални дебати по същество. Недоволство предизвика и фактът, че делегатите на партията не бяха получили внесен от Сергей Станишев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Жаблянови и др. проект за резолюция, свързана с оставката на Нинова.

Кирил Добрев беше спрян от това да присъства на събитието

Близкият до Нинова Румен Гечев видя в действията на опозицията „опит за атентат и преврат“. Георги Свиленкси, който водеше конгреса, пък не даде думата на всички от опозицията, които искаха да се изкажат.

В крайна сметка с 524 гласа „за“, 237 „против“ и 21 „въздържал се“ мнозинството от конгреса на БСП отхвърли предложението оставката на Нинова да бъде подложена на гласуване. Веднага след гласуването голям брой делегати напуснаха залата. В нея продължаваха да се чуват скандирания „оставка“.

Конгресът също така прекрати членството на Светлана Шаренкова, Ваня Добрева, Анна Пиринска, Витанов, Жаблянов и още няколко социалисти.

Вижте също Как парламентът отдалечи България от Шенген, еврозоната и парите по Плана за възстановяване

Нинова срещу Истанбулската конвенция, еврото и коалиция с ГЕРБ

Корнелия Нинова представи политически доклад пред конгреса, в който отхвърли възможността за съставяне на коалиция с ГЕРБ, но и призова за това да се изчакат резултатите от изборите преди да бъде взето решение с кого може да се преговаря за участие в правителство.

Тя поиска вътрешните борби в партията да спрат и подчерта, че тези, които „години наред се хранеха от ГЕРБ“ сега най-често твърдят, че социалистите вече са се договорили с партията на Бойко Борисов. Тя допълни, че с президента Румен Радев, когото често критикува, имат идеологически, а не лични различия.

Лидерката на БСП каза, че от партията подкрепят искането на „Възраждане“ въвеждането на еврото да се отложи, тъй като страната не е подготвена да изпълни условията за дефицит под 3% от БВП, както и че въвеждането на валутата ще доведе до по-голямо социално неравенство.

Вижте също "Предизборна дъвка". Тези референдуми нито ще донесат президентска република, нито ще изгонят еврото

За нито едно от тези твърдения на Нинова за еврото няма факти, които го доказват.

Тя също така обяви Истанбулската конвенция за заплаха за българското общество и семейство и каза, че по темата от Партията на европейските социалисти (ПЕС) оказват сериозен натиск, на който обаче тя няма да се поддаде.

Ще отстоявам с всички сили, и съм сигурна и от ваше име, че имаме момчета и момичета вкъщи, и че сме майки и бащи

„Докато съм председател на БСП няма да се предадем на този натиск. Като ме смените някой ден, правете каквото решите. Но дотогава ще отстоявам с всички сили, и съм сигурна и от ваше име, че имаме момчета и момичета вкъщи, и че сме майки и бащи“, каза Нинова и добави, че конвенцията е път за прокарване на ЛГБТ пропаганда, зад която „стоят много пари“.

Истанбулската конвенция е съкратеното име, под което е известна Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Тя е първият международен документ, който събира на едно място различните мерки, които държавите по света могат да предприемат, за да намалят или да предотвратят насилието над жени.

В България опита за ратифицирането ѝ стана повод на масова порпаганда с фалшиви новини. Патриотични организации, както и партии, известни с положителното си отношение към Русия, твърдят, че текстът е проводник за прокарване на гей бракове, ЛГБТ пропаганда, „джендър идеология“ и „трети пол“, макар че конвенцията споменава само „мъже“ и „жени“ и няма общо с въпросите на еднополовото съжителство.

БСП е партията правоприемник на БКП, управлявала България по време на тоталитарния режим между 1945 и 1989 г. Досега членовете на партията отбелязват 9 септември - дата на преврата, от който започва режимът, обявен впоследствие за престъпен. Този исторически обрат става възможен заради нахлуването на Червената армия на територията на страната.

Your browser doesn’t support HTML5

Обяснено. Кой, как и защо плаши с въвеждането на еврото в България