Голямата картина: Колко са дълги и докъде стигат краката на лъжaтa

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун, съпругата му Ри Сол Джу и дъщеря им Ким Джу Ае присъстват на банкет за честване на 75-ата годишнина на Корейската народна армия.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Разбрахте ли, че в петък вечерта САЩ санкционираха още петима българи по глобалния закон "Магнитски"? Става дума за корупция.

Днес е събота и пак ще си говорим за закуски. Този път не сме във Вашингтон - нито с Джо Байдън, нито с Иван Гешев. Ще хапнете ли един скакалец? В българския Фейсбук хиляди говорят за това, че ЕС ни кара задължително да ядем скакалци. Всъщност обаче нито са скакалци, нито са задължителни. Има начин да се ориентирате в тази история.

Извън виртуалното пространство - на спирки, подлези, пред молове и други оживени места едни хора събират подписи на минусови температури. Едните искат президентска република, другите водят кампания срещу еврото, облечена като референдум за оставането на българския лев. Истината е, че и едните, и другите си служат с полуистини, да не кажа направо лъжи. Ето тук сме го доказали.

В това видео пък ще разберете кои са говорителите срещу приемането на еврото в България. Как ни плашат с фалшиви аргументи и защо.

Your browser doesn’t support HTML5

Обяснено. Кой, как и защо плаши с въвеждането на еврото в България

На този фон други хора вършат добри дела. България и светът помагат на пострадалите от разрушителните земетресения в Турция. Сирия също пострада много, но да се помогне на сирийците се оказва доста по-сложно. Научете защо част от пострадалите може да останат без помощ. Ако искате и вие да помогнете, но не знаете как, тук събрахме списък с възможности.

България да не дава повече оръжие на Украйна, поиска Радев, докато беше в Брюксел. Там беше и украинският президент Володимир Зеленски. Той пък каза, че няколко европейски лидери са готови да помогнат на Украйна със самолети. Научете какво става със самолетите.

Имаме и нещо за дроновете. Всъщност те са само елемент в пъзела на отношенията между Иран и Русия. Някои го наричат "процъфтяващо приятелство". Прочетете докъде може да стигне този съюз и има ли граници пред него.

Ако през тези почивни дни ви остане време и за книга, ето едно предложение. За тях е било забранено да се говори. Заинтригувахте ли се? Става дума за горяните. Тодор Господинов разказва за съпротивата срещу комунистическата власт в документален роман.

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева