Зеленски посети Великобритания. Лондон отвори вратата за самолети за Киев и няма да бави танковете

Украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) и британският премиер Риши Сунак по време на съвместната им пресконференция в Лондон, 8 февруари 2023 г.

Великобритания обмисля какви самолети може да предостави на Украйна и ще ускори темповете, с които да изпрати на Киев обещаните танкове. Това стана ясно от пресконференция на британския премиер Риши Сунак и украинския президент Володимир Зеленски в Лондон.

В сряда се състоя първото официално посещение на Зеленски в европейска страна, откакто Русия нападна страната му. Малко преди Коледа украинският президент беше за един ден във Вашингтон. И в двата случая визитите не бяха обявени предварително.

Британският премиер е помолил министъра на отбраната да проучи какви самолети Лондон може да предостави на Украйна, съобщи Би Би Си в сряда следобед, като се позова на говорител на правителството.

"Нищо не е изключено", каза Риши Сунак в отговор на три еднакви въпроса за това дали Лондон ще предостави изтребители на Украйна.

Премиерът Сунак (вляво) и президентът Зеленски минават покрай стените с портрети на британски министър-председатели на ул. Даунинг стрийт 10.

Новината идва на фона на многократен отказ на западните държави да предоставят на Украйна бойни самолети, с които да прогони Русия от територията си. По-рано същият негативен отговор беше даван и за доставянето на танкове за Украйна, но на единайсетия месец от войната Великобритания, САЩ, Франция и Германия обещаха да изпратят свои модерни машини, с които да се допълни арсеналът от съветски танкове, дадени от страни в Източна и Централна Европа.

Британските танкове ще стигнат до Украйна в рамките на седмици, а не на месеци

В сряда премиерът Сунак уточни, че британските танкове Challenger ще стигнат до Украйна по-скоро от предвиденото - "в рамките на седмици, а не на месеци", каза той. Всеки журналистически въпрос, отправен към него на пресконференцията, търсеше обяснение за бавния темп на доставяне на тежката бойна техника.

Обещанията за по-бързи доставки идват на фона на твърдения на военни експерти, според които Русия вече е започнала нова фаза от настъплението си в Украйна, но все още не е изпратила на фронта своя резерв от мобилизирани и обучени войници.

Предполага се, че същинската нова офанзива на Русия ще започне в близките часове или дни, за да осигури на Кремъл напредък на фронта за годишнината от началото на войната - 24 февруари.

Не е известно дали Украйна има потенциал да отблъсне подобна атака в момента. Киев твърди, че не може да освободи територията си, превзета през 2022 г., ако не разполага физически с вече обещаното оръжие.

"Победата на Украйна ще спре бъдещи агресори", каза украинският лидер по време на речта си в британския парламент. Зеленски посети и украинските военни, които се обучават във Великобритания.

Украинският президент Володимир Зеленски говори пред депутатите в парламента по време на първото си посещение във Великобритания след руското нахлуване в Украйна, 8 февруари 2023 г.

Британският премиер съобщи за разширено обучение за украинската армия, включително за пилоти на изтребители и морски пехотинци. Обучението на пилотите ще гарантира, че ще могат да управляват изтребители по стандартите на НАТО в бъдеще, се казва в изявлението на канцеларията му.

Великобритания иска да започне да обучава украински бойни пилоти възможно по-скоро, каза говорител на премиера Риши Сунак, цитиран от Ройтерс.

"Надяваме се първите украински пилоти да пристигнат за обучение през пролетта, очевидно е, че искаме то да започне възможно по-скоро", каза в сряда говорителят на премиера, като добави, че все още не е взето решение дали на Украйна ще бъдат изпратени бойни самолети.

Президентът на Украйна Володимир зеленски (вляво) и премиерът на Великобритания Риши Сунак, 8 февруари 2023 г.

Великобритания обяви, че незабавно ще увеличи военните си доставки за Украйна. Тя каза още, че ще наложи допълнителни санкции на хора и компании, които "печелят от военната машина на Кремъл".

Победата ще промени света и това ще бъде промяна, от която светът се нуждае
Володимир Зеленски

Над 1300 хора и организации от Русия са санкционирани от Великобритания заради нахлуването в Украйна.

"Новите санкции ускоряват икономическия натиск върху (руския президент Владимир) Путин, подкопавайки неговата военна машина, за да помогнат на Украйна да надделее", каза британският външен министър Джеймс Клевърли.

Вижте също За какво ще стигне новото оръжие, обещано на Украйна

Пред депутатите в парламента на Великобритания Зеленски каза, че победата на Украйна срещу Русия ще промени света и ще спре бъдещите агресори.

"Победата ще промени света и това ще бъде промяна, от която светът отдавна се нуждае", каза Зеленски.

"Обединеното кралство върви редом с нас към най-важната победа в живота ни, това ще бъде победа над самата идея за войната", каза още Зеленски.

Посещението му идва малко след като президентът на САЩ Джо Байдън обеща "колкото е необходимо" подкрепа на САЩ за Украйна. В Туитър Зеленски му благодари.

"Ценностите ни са еднакви, общата ни цел е победата", написа Зеленски към Байдън.

Кралят е пилот на военновъздушните сили, а в Украйна днес всеки пилот на ВВС е крал
Володимир Зеленски

По-късно в сряда и британският крал Чарлз Трети прие за първи път на аудиенция украинския президент в Бъкингамския дворец в Лондон, която Зеленски определи като "наистина специална".

"Кралят е пилот на военновъздушните сили, а в Украйна днес всеки пилот на ВВС е крал", каза Зеленски.

Чарлз се изказа остро срещу руския президент Владимир Путин при анексията на Крим. Той предизвика дипломатически скандал, когато по време на дипломатическа визита в Канада през 2014 г. сравни Путин с Хитлер.

Срещата на Зеленски с крал Чарлз в Бъкингамския дворец, 8 февруари 20223 г.

След срещите си в Лондон Зеленски ще посети Франция, където по същото време и премиерът на Германия Олаф Шолц, съобщиха френски медии. Според някои съобщения Зеленски може да присъства и на среща на върха на Европейския съюз тази седмица в Брюксел.

Вижте също Въпрос на мащаб. Какво ще променят западните танкове на бойното поле в Украйна