"Почит към жертвите". Как един италиански уличен артист остави послания за мир в Украйна

Гълъб с маслинова клонка, нарисуван в националните цветове на Украйна в рязък контраст с изгорял руски танк в село Дмитривка край Киев. 30 януари 2023 г.

Tvboy е псевдонимът, използван от известния уличен артист от Италия Салваторе Бенинтенде. Творбите му в Украйна са послания за надежда, мир и свобода за пострадалата от война страна.

Жена и дете гледат стенопис на художника на фасадата на училище в Буча. Тя изобразява момиче, което рисува символа на мира. Tvboy е представител на италианското Neopop движение.

След пътуването си той споделя: "Едва когато посетих Украйна, наистина разбрах силата и смелостта на тези хора."

Гълъб на мира на стена в Ирпен.

"Като почит към жертвите на тази война, исках да оставя знак за моето преминаване по улиците на Киев, Буча и Ирпен, градове, белязани от руските атаки", казва Tvboy.

Графити на италианеца в Буча показва дете, което рисува антивоенен призив върху пътен знак "Стоп".

"Посланието, което се съдържа във всяко произведение на изкуството, е за прераждане и надежда, пожелание конфликтът да приключи възможно най-скоро", пише Tvboy на официалната си уеб страница.

 

4-годишната Анастасия имитира стенопис в Буча на дете, което се топли до огън сред развалини.

Роденият в Палермо художник Tvboy казва, че е вдъхновен от американското поп изкуство и предпочита да работи на обществени места.

Мъж минава покрай друго изображение на Tvboy в Буча, показващо възрастна жена, която съшива знамена на Европейския съюз и Украйна. Картината е на стената на импровизирана помощна станция, която осигурява отопление и електричество по време на прекъсване на тока - т.нар. "точки на непобедимост".

Стенопис на мъж и малко дете с балон на стената на център от "точки на непобедимост" в Буча привлича вниманието на мъж, който също води малко дете.

Друга творба на Tvboy изобразява малко момиченце с дрехи в цветовете на Украйна и коленичил до нея войник. Рисунката е върху фасадата на Дома на културата в Ирпен, пострадал по време на руската окупация.