Голямата картина: Как тръгнахме назад и не спряхме да се лъжем

Председателят на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов (ГЕРБ). Парламентът беше разпуснат след близо пет месеца работа. Президентът насрочи предсрочни парламентарни избори на 2 април 2023 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Изборите официално са на 2 април. Служебният кабинет остава. 48-ият парламент си отива. За краткия си живот обаче той успя да отдалечи България и от еврозоната, и от Шенген, и от парите по Плана за възстановяване. Ако се питате защо, отговорът е тук.

Междувременно шумът в системата по оста София-Скопие става все по-оглушителен. В събота се навършват 151 години от рождението на Гоце Делчев. Предвидено е делегации от България и Северна Македония да участват на съвместно честване на гроба на революционера. Обстановката обаче е нажежена. Ако се питате защо, краткият отговор е заради несвършена работа. По-дългият е тук.

Закусихте ли вече? Във Вашингтон се проведе 71-вата Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън. Прокуратурата съобщи, че главният прокурор Иван Гешев е там. Организаторът обаче не знае да го е канил. Объркахте ли се? Всъщност закуската не е една – Байдън е на едната, а Гешев е на другата.

София пък покани китайското правителство в градския транспорт. Става дума за камерите, поставени в превозните средства. Те са на китайска фирма, в която акционер е китайското правителство. Тези камери обаче може да са уязвими на хакерски атаки. Ако не знаете защо това е проблем, прочетете тук.

Наричат го "шизофашизъм" или по-елегантно "рашизъм". Това са понятия, които обясняват идеологията и действията на Кремъл. Едно от тях е да връща съветските паметници на Ленин в окупирани украински градове. Чудите ли се защо му е на Путин да го прави? Вижте първото изречение, но най-добре прочетете този текст.

На 1 февруари България почита жертвите на комунизма. В Народното събрание депутатите отдадоха почит с минута мълчание. Народните представители от БСП - наследницата на Българската комунистическа партия, не бяха в залата, а Костадин Костадинов от "Възраждане" излезе. На снимката е Мемориалът на жертвите на комунизма в София.

Една жена каза

На този принцип в социалните мрежи се разпространява една "новина" на фона на войната в Украйна. Тя е, че българското правителство подготвя мобилизация. Това не е вярно, но как става така, че тя достигна до хиляди потребители в социалните мрежи и те повярваха, че е истина, можете да разберете тук.