Две закуски във Вашингтон: на едната е Джо Байдън, на другата - Иван Гешев

В залата на посетителския център в Конгреса на САЩ се проведе традиционната Национална молитвена закуска с участието на президента Джо Байдън. На нея присъстваха конгресмени - сенатори и членове на Камарата на представителите. Организатор е Фондацията "Национална молитвена закуска", ръководена от бившия сенатор Марк Прайър.
 

Няколко часа по-късно прокуратурата публикува на страницата си във Фейсбук снимки от събитие, на което е участвал главният прокурор Иван Гешев

"Националната молитвена закуска създава приятелства в интерес на семейството на демократичните държави", гласи текстът към снимките. 

От тях се вижда, че те са направени на друго място и не са от Националната молитвена закуска, в която участва президентът Джо Байдън. На монитора зад Гешев пише: "The National Prayer Breakfast Gathering", т.е. събиране по повод Националната молитвена закуска.

На друга снимка Гешев е заедно с Вук Драшкович, бивш сръбски политик. Те са застанали пред информационно табло на хотел Вашингтон Хилтън, където се е провело Събирането по повод Националната молитвена закуска. Хотелът се намира на няколко километра от Конгреса на САЩ, където се е провела Националната молитвена закуска. 

В две съобщения на сайта на прокуратурата от началото на седмицата се казва, че Гешев е в Съединените щати "за участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън".

Президентът Джо Байдън се обърна към представителите на двете основни американски партии, Демократическата и Републиканската.

"Мисля, че гледаме един на друг като врагове, не като приятели", каза Байдън. "Молитвата ми за тази молитвена закуска е да започнем да се забелязваме отново... да спорим яростно един с друг, но да продължаваме да обядваме заедно."

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към участниците в събирането в хотел Вашингтон Хилтън.

"Ние сме изправени срещу злото вече почти година. Ние сме обединени така, както никога не сме били. И сме смели - нашите войници герои вече победиха злото на бойното поле", каза Зеленски.

На събитието по повод Националната молитвена закуска е присъствал и кралят на Йордания Абдула, чиято снимка също е публикувана от българската прокуратура.

В това време в залата в Конгреса участниците в Националната молитвена закуска са свели глави по време на молитва. Вдясно е президентът Байдън, а до него е председателят на Камарата на представителите, републиканецът Кевин Маккарти.

Тази година Националната молитвена закуска се организира по нов начин - тя не се проведе в хотелска зала, а в посетителския център на Конгреса на САЩ. На нея присъстваха само конгресмени, които имаха право на един придружител, нямаше сервирана закуска, а кетъринг на крак пред залата.

Националната молитвена закуска е проведена за първи път през 1953 година. Тя се организира в първия четвъртък не февруари. Първият президент на САЩ, който се е обърнал към събитието, е бил Дуайт Айзенхауер