"Публични изтезания". Как Саакашвили и Навални бавно умират в затвора

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили (вляво) и руският опозиционер Алексей Навални. Колаж.

Две големи политически фигури бавно умират в два различни затвора - единият в Русия, а другият - в Грузия. Руският опозиционер Алексей Навални и бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили са подложени на изтезания. Общото между двамата е в това, че Путин ги смята за свои лични врагове.

Ако имаше урок, който да се извлече от историята, той щеше да е свързан със съдбата на Сергей Магнитски. През 2009 г. той е никому неизвестен руски адвокат, който описва случаи на корупция, а в отговор е арестуван, измъчван и оставен да умре в затвора без лекарска помощ.

Днес името му е символ на борбата срещу нарушителите на човешки права, защото на него беше кръстен глобален закон.

Днес, 24 години по-късно, има риск историята да се повтори с Михаил Саакашвили и Алексей Навални. Те са измъчвани в затвори в Русия и Грузия, загубили са много от теглото си, не получават медицинска грижа, физически са неузнаваеми. Предполага се, че не само Навални, но и Саакашвили е бил отровен.

Кои са Навални и Саакашвили

Алексей Навални е най-известният руски опозиционер и критик на президента на Русия Владимир Путин. Той е и автор на разследвания, разкриващи корупционни схеми по високите етажи на властта и приближени на Путин политици и олигарси.

Преди година по изискване на руския медиен регулатор много медии в Русия започнаха да премахват статии и видеа с разследванията на Навални. Сред тях беше и разследването "Дворец за Путин" - огромна сграда на Черно море с парк и други постройки около нея.

Навални е основател и на организацията Фонд за борба с корупцията, която през юни 2021 г. беше обявена за екстремистка и забранена в Русия. Той изгради и мрежа от политически офиси, които за разлика от много други опозиционни организации, имат структури из цяла Русия.

Въпреки затвора, арестите, съдебните дела и прогонването от страната, мрежата на Навални наложи и продължи да лансира идеи за т. нар. "умно гласуване". То се изразява в апела да се подкрепят кандидатите, които имат шанс да победят кандидатите на партията на Путин "Единна Русия".

Вижте също "Най-голямата му тайна." Навални показа "двореца на Путин" край Черно море

Михаил Саакашвили е президент на Грузия от 2004 до 2013 г. Той предприема радикални реформи, след които още в първите години на управлението му Грузия прави рязък завой от Русия и все повече заприличва на западноевропейска държава.

Страната се покачва с пунктове нагоре в световните индекси като този за възприятие на корупцията и този за върховенството на правото. Влиза в класациите на първите десет страни в света по критериите "лекота на воденето на бизнес" и "икономическа свобода", пише икономистът Красен Станчев.

Саакашвили напуска Грузия няколко дни преди да изтече срокът на президентските му пълномощия - през декември 2013 г. През 2014 г. се включва в управлението на Украйна, поканен от новоизбрания украински президент Петро Порошенко. В Украйна Саакашвили оглавява консултативния съвет по реформите на президента, по-късно става губернатор на Одеса и получава украинско гражданство.

През 2017 г. влиза в конфликт с Порошенко и става опозиционер, като оглавява протести с искане за импийчмънт и нови избори. Следва арест, обвинения, отнемане на гражданството и изненадващо освобождаване. Украинското гражданство му връща настоящият президент Володимир Зеленски през 2019 г., когато го назначава за свой съветник по реформите.

Вижте също Грузия на Саакашвили. Икономическият успех като мотив за отравянето на един бивш президент

В негово отсъствие в Грузия срещу него има образувани 4 наказателни дела и две произнесени присъди. Първата е във връзка с убийството на сътрудника на Обединената банка на Грузия Сандро Гиргвлиани през 2006 г., втората - с побоя над депутата Валерий Гелашвили през 2006 г. Общо по двете той получи 9 години затвор.

Срещу него все още тече дело по обвинения, повдигнати през 2014 г. за злоупотреба с власт при разпръскване на митинг през ноември 2007 г.

Затворите

И Навални, и Саакашвили попадат в затвор веднага след като се прибират в държавите си от чужбина.

През януари 2021 г. Навални се връща в Москва след лечението си в Германия. Той беше арестуван още на летището и осъден на 3,5 години затвор по старо дело, приключило с условна присъда. Два месеца по-късно получи още 9 години затвор по дело за измама и по дело за неуважение към съда.

Саакашвили се прибра в родната си Грузия през октомври 2021 г. Това стана след дългогодишния му престой в Украйна. В Грузия Саакашвили веднага беше арестуван и оттогава е в затвора.

Отровите

На 20 август 2020 г. Алексей Навални изпадна в кома, докато пътуваше със самолет на руска територия. По-късно той беше излекуван в Германия, където две независими експертизи стигнаха до заключението, че е станал жертва на нервнопаралитично вещество от групата на Новичок.

Разследване на Белингкат, Шпигел и Си Ен Ен от декември 2020 г. установи и отровителите му - лекари и химици, работещи за руските тайни служби ФСБ, които са наследник на КГБ.

Именно към разследващия сайт Белингкат се обърна и бившият грузински президент Михаил Саакашвили в началото на януари. Той помоли лично Христо Грозев да провери връзките между руските специални служби и смятаното за проруско правителство в Грузия.

Дадоха ми смес, която ме убива в продължение на месеци
Михаил Саакашвили

„Те искаха да убият Навални на момента, а на мен ми дадоха смес, която ме убива в продължение на месеци“, написа Саакашвили от затворническата килия.

През декември миналата година Саакашвили каза, че е бил отровен в ареста през 2021 г. Той посочва за отговорен за отравянето си Путин. Токсикологичен анализ откри, че в тялото му има "наличие на тежки метали", а влошеното му здраве е резултат от отравяне с тях.

Оттогава здравето на Саакашвили видимо се влошава. Още в началото на 2022 г. се появи и информация, че той е отслабнал значително и състоянието му е влошено.

После властите го преместиха в болница, но както адвокатите му, така и правозащитници казаха, че не получава нужните грижи там, и обвиниха правителството, че крие информацията за реалното му състояние. Много обществени фигури поискаха от съда да пусне Саакашвили в чужбина, където да се лекува.

В понеделник съдът в Тбилиси отхвърли искането му за освобождаване от затвора по здравословни причини, съобщи правният екип на Саакашвили, цитиран от грузинската служба на RFE/RL.

Мъченията

Два месеца след като беше задържан, Саакашвили съобщи, че е бил измъчван в следствания арест.

След ареста си през октомври 2021 г. той е загубил повече от 60 килограма от теглото си и вече тежи под 70. Според главния лекар на клиниката Зураб Чхаидзе Саакашвили приема само 500-600 калории на ден, което води до прогресивна загуба на тегло.

Грузински лекари и международни експерти предупреждават за смъртната опасност, надвиснала над Саакашвили и необходимост от лечение. От месеци той страда от множествео заболявания, сред които туберкулоза и деменция. По думите на адвокатите му той не получава адекватно лечение, в момента на може да поема храна, а до него бива допускана само майка му.

Михаил Саакашвили ежедневно е изтезаван публично. Мисля, че тяхната цел е да го убият
Володимир Зеленски

За правото му на лечение в САЩ или Европа се застъпват Украйна, ЕС, общественици и много световни настоящи и бивши политици. В Грузия и още в над 20 страни се проведоха митинги в негова защита.

В началото на февруари украинският президент Володимир Зеленски обвини грузинските власти в "бавното убиване" на Саакашвили и нарече случващото се "публично изтезание" на гражданин на Украйна.

"Не обсъждам въпроса защо беше арестуван бившият президент на Грузия, какви са последствията от това за политиката и демокрацията на Грузия. Това е техен вътрешен въпрос", каза Зеленски. "Говоря за ареста на украинския гражданин Михаил Саакашвили, който ежедневно е изтезаван публично. И мисля, че тяхната цел е да го убият".

Вижте също "Личен затворник" на Путин. Защо Саакашвили обвини руските тайни служби в опит за отравяне

От юни миналата година Навални е в наказателна колония със строг режим и повече от 10 пъти е вкарван в карцер. Причините да е затварян в изолатора са например, че не се е измил навреме, не е поздравил правилно, не се е представил правилно или че не е закопчал копче на ризата си.

При престоя си в изолатора в края на миналата година Навални се разболя тежко, без да получи медицинско лечение. Миналата седмица той отново беше преместен в карцера, този път за половин година.

За шест месеца опозиционерът е прекарал повече от 100 дни в изолатора, което доведе до рязко влошаване на здравето му. Карцерът е стая с размери 2 на 3 метра, в която няма дневна светлина, а Навални е принуден да седи на метална табуретка. Той няма право и на никакви свиждания.

"Дори и маниаци, и серийни убийци, които излежават доживотни присъди, имат право на свиждания, но аз нямам", написа Навални в Инстаграм.

Дори серийни убийци имат право на свиждания, но аз нямам
Алексен Навални

Адвокатът му Вадим Кобзев каза, че ръководството на затвора умишлено е преместило болен затворник в една килия с Навални, за да го зарази с грип. След това опозиционерът е бил лекуван с антибиотици, в резултат на което е получил стомашни проблеми и е отслабнал.

Преди дни ЕС осъди руските власти за физическите и психически изтезания на Навални. Руски лекари и адвокати вече написаха отворени писма до президента Путин с искане да осигури подходящи грижи и "да прекрати злоупотребите" с него. Последва дори реакция на политици - над 80 местни депутати, които са със статут на общински съветници, също подписаха писмо в негова защита.

В края на януари десетки хора от цял свят се включиха в акции в подкрепа на руския опозиционер, а неговите сътрудници започнаха проекта "Освободете Навални", в който се включиха 500 хил. души от цял свят.

Вижте също Кои са мъчителите на Навални? Екипът на опозиционера назова хората, които го държат в карцер от месеци