"Пропаганда на агресията." Зеленски поиска руски спортисти да не бъдат допуснати до Олимпиадата в Париж

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да не бъде допусната да участва в Олимпийските игри в Париж през 2024 г., съобщи Би Би Си. По думите му участието на руски спортисти би показало, че “терорът е някак приемлив”.

Изказването на Зеленски дойде след като Международният олимпийски комитет (МОК) допусна възможността руски и беларуски спортисти да участват като неутрални състезатели, без идентификация на тяхната националност. Решението все още не е окончателно.

В отговор Киев заплаши да бойкотира Олимпиадата в Париж, която ще се проведе през 2024 г. - повече от две години след началото на руската военна агресия срещу Украйна.

Вижте също Шоуто свърши. Как руските култура и спорт останаха изолирани

Опитите на Международния олимпийски комитет “да върне руските атлети на Олимпийските игри са опити да се покаже на целия свят, че терорът е някак приемлив”, каза Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение към украинците.

Той добави, че не трябва да се допуска Русия да използва Олимпиадата или “което и да е друго спортно събитие за пропаганда на агресията си”.

Зеленски каза, че е повдигнал въпроса в разговор с президента на Франция, страната домакин на следващата Олимпиада, Еманюел Макрон.

Изказването на Зеленски дойде няколко дни след като президентът на МОК Томас Бах каза, че се провеждат консултации как и дали да се допуснат руски и беларуски състезатели на Олимпийските игри в Париж.

“Принципът, който беше установен, е: без руски или беларуски спортисти”, каза Бах, цитиран от “Дневник”. “Индивидуални, неутрални спортисти от страни без никаква идентификация с тяхната националност биха могли евентуално да се състезават през следващата година в Париж.”

МОК посочи още, че “никой спортист не трябва да бъде спиран да се състезава само заради паспорта си”.

Президентът на Украйна обаче каза, че “не може да има неутралност в спорта”, когато спортистите от неговата страна умират на бойното поле. Той направи сравнение с Олимпийските игри през 1936 г. в Берлин, когато на власт в Германия вече са нацистите.

“Олимпийското движение и терористичните държави определено не трябва да си пресичат пътищата”, каза още Зеленски.

След началото на руската военна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Русия и Беларус бяха изолирани от международни спортни прояви.

Международният олимпийски комитет (МОК) изрази позиция срещу “нарушаването на олимпийското примирие от руското правителство”, а по-късно препоръча на спортните федерации и на организаторите на състезания по света да се въздържат от включването на “руски и беларуски спортисти и официални лица”.

Русия започна войната срещу Украйна непосредствено след края на Зимните олимпийски игри в Пекин. Предприемането на военни действия от страна на Русия непосредствено след зимни олимпийски игри не е прецедент. След края на Олимпиадата в Сочи през 2014 г. Русия започна подготовка за анексирането на украинския Кримския полуостров.

Вижте също Карате през лятото. Защо Украйна бойкотира състезание в руския комплекс "Камчия"