Голямата картина: Колко е важен един танк

На снимката е леопард - хищник от семейство котки. Така се казват и танковете, произведени в Германия. Берлин най-после се съгласи да изпрати на Украйна 14 танка "Леопард 2".

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

България пак отива на избори, този път на 2 април. Съюзниците от НАТО смениха позицията си и решиха да изпратят танкове на Украйна. Германия ще изпрати 14 танка "Леопард", а САЩ - 31 танка "Ейбрамс".

Тези танкове са "основната част от рецептата" за успеха на настъплението на Украйна над руските позиции. Ако се питате защо, тук ще намерите отговора. Основното е, че западните танкове превъзхождат руските.

А защо толкова много се забавиха танковете, след като Украйна поиска помощ от Германия още в началото на войната? От шолцване - думата, с която германците описаха колебливото поведение на канцлера Олаф Шолц. Вижте какво още му докара шолцването.

Но не само танковете са важни. Сигурно сте чували за С-300, "Пейтриът" и "Хоук". Ако за вас това са просто имена, следващата история в картинки показва какво представляват системите, с които Украйна се отбранява от руските въздушни атаки.

Други се спасяват поединично от руските атаки. Те обаче са руснаци, които се опитват да избегнат мобилизацията на Путин. Някои пристигат на индонезийския остров Бали сами, други са със семействата си. Прочетете за Юри от Красноярск. Той е един от тях. "Щом стъпихме тук, си изхвърлих руския паспорт", казва той.

"Има връзка между това, което се случва с Алексей Навални и войната в Украйна". Това каза Леонид Волков, който оглавява Фонда за борба с корупцията, основан от Навални. През седмицата той организира протест в Берлин. Вижте тази снимка.

На тази снимка братът на руския опозиционер Алексей Навални - Олег, в копие на килията на Алексей в наказателната колония със строг режим. Копието е построено срещу сградата на руското посолство в Берлин от поддръжници на Навални и активисти. През седмицата Носителите на Нобелова награда за мир за 2021 г. Дмитрий Муратов и Мария Реса призоваха Международния комитет на Червения кръст да се намеси в защита на руския опозиционер.

Шестима смели българи започнаха малък бизнес и само за 5 години достигнаха до 16 милиона долара инвестиции - 13 от които идват от BMW. И в случая с технологичната компания "Ампеко" въобще не става дума за късмет. Всичко е планирано. Доказателствата са в числа.

Малкович, Малкович

В това време всички говорят за Джон Малкович, който ще играе в Народния театър. Всъщност никой не говори нито за него, нито за партньорката му на сцената Ингеборга Дапкунайте, нито за постановката "В самотата на памуковите полета". Всички говорят за цената на билетите. Ето за какво става дума.

Апокалипсис сега, ама друг път

Имаше твърдения за хаос и разруха в енергетиката, прогнози за газов апокалипсис, тежка зима и космически цени на природния газ, ако той не е руски. Нищо от това не се сбъдна. Кой ни плашеше и защо апокалипсисът ни подмина? Гледайте във видеото.

Your browser doesn’t support HTML5

Обяснено. Защо ни подмина апокалипсисът с цената на газа

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева