Секретни документи са открити в дома на бившия вицепрезидент на САЩ Майк Пенс

Майк Пенс

Секретни документи са открити в дома на бившия американски вицепрезидент Майк Пенс, съобщиха световните медии. Новината идва на фона на разследването, предизвикано от откриването на класифицирани документи в дома на настоящия президент Джо Байдън.

Майк Пенс беше вицепрезидент на Доналд Тръмп, който беше държавен глава на САЩ от 2017 до 2021 г. Документите, открити в дома му, са от края на мандата му като вицепрезидент, съобщи адвокатът му Грег Джейкъб.

Класифицираните документи в дома на Пенс са били открити от адвокат и вече са предадени на ФБР. Според Си Ен Ен отделът за вътрешна сигурност на правосъдното министерство и ФБР проверяват как документите са попаднали в дома на Пенс.

През последните седмици няколко комплекта секретни документи бяха открити в частен офис и в дома на настоящия президент Джо Байдън. Те са от времето, когато Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама.

Вижте също Специален прокурор ще разследва как Байдън е боравил с поверителни документи

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд съобщи, че ще бъде назначен специален прокурор, който ще разследва как президентът е боравил с поверителните документи.

Адвокатите на Джо Байдън казват, че той ще сътрудничи на разследването. В събота екипът на настоящия президент каза, че по тяхно предложение домът на Байдън в Делауеър е обискиран от Министерството на правосъдието. При обиска са намерени нови секретни документи.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е изправен пред разследване за предполагаема злоупотреба със стотици класифицирани документи, открити в резиденцията му във Флорида Мар-а-Лаго. Той и неговите адвокати се съпротивляваха да предадат документите. ФБР направи обиск във вилата му миналия август.

Вижте също ФБР е иззело "строго секретни" документи от дома на Тръмп