"Едно провинциално момиче" с далеч не провинциални успехи. Доли Партън на 77

Доли Партън говори на сцената по време на 37-ата годишна церемония по вписване в Залата на славата на рокендрола в Лос Анджелис, Калифорния

Трудно е да бъде описана с една дума, защото тя е личност, постигнала успех в безброй направления. Въпреки трудностите Доли Партън използва любовта си към хората и успява да изгради една впечатляваща кариера, която далеч не се ограничава само в полето на музиката.

Просто едно провинциално момиче. Така тя обича да описва себе си. Израснала в бедност с 12 братя и сестри, тя успява да се изгради като кънтри певица, поп звезда, актриса и управител на тематични паркове. Още като малка разбира, че обича хората и общуването с тях и предава тази любов на феновете си и до днес. Тя е неповторимата Доли Партън и днес празнува своя 77-и рожден ден.

Доли Партън е родена в бедно фермерско семейство в щата Тенеси като четвъртото от 12 деца. Баща ѝ не може да си позволи да плати на лекаря, който я изражда, и затова му дава чувал царевично брашно, пише Гардиън. Тя обаче е благодарна за всичко, което е преживяла, защото вярва, че това я е изградило като човека, който е днес.

"Мисля, че детството ми ме направи това, което съм в момента", казва Доли Партън в интервю за Entertainment Today и добавя, че не би променила нищо в него.

"Никога не съм се срамувала от хората си, независимо от това колко бедни и мръсни може да сме били. Винаги съм обичала мястото, откъдето идвам и съм обичала хората в живота ми", казва тя.

Суперзвездата на кънтри музиката Доли Партън показва наградата си на Асоциацията за кънтри музика

И именно семейството ѝ е една от причините за нейните музикални заложби. Тя си спомня, че всички роднини от страната на майка ѝ са свирили на някакъв инструмент. Така още като малка тя вижда своето бъдеще в музиката.

"Винаги съм била много общителна личност и видях, че музиката може да бъде моят път навън. Не се страхувах от хората, обичах всички. И си помислих: Ще направя кариера от това", казва тя.

Когато е на 10 години един от вуйчовците ѝ започва да я води в местното радио и телевизия в Ноксвил, за да пее и свири. През 1964 г., веднага след завършването на гимназията, заминава за Нашвил, за да преследва музикална кариера.

"В онези дни хората казваха, че за жените е трудно да навлязат в бизнеса, но аз винаги съм смятала, че това, че съм жена, ми е послужило добре. Имах всички тези братя и чичовци, така че разбирах природата на мъжете и не влязох там с чувство на страх", споделя тя за Гардиън.

Вижте също "Да не оставям никого в беда". Елтън Джон и животът между музиката и помощта за другите

В Нешвил Партън става протеже на Портър Уагонър, кънтри певец и звезда на Grand Ole Opry, организатор на ежеседмичен сценичен концерт на американската кънтри музика в града. Благодарение на участията си в неговото телевизионно предаване тя започва да набира популярност, а впоследствие и записва няколко хитови песни с него. Бързо Партън се превръща в една от най-популярните певици в кънтри средите.

През 1974 г. тя поема по пътя на соловата кариера. Това е и годината на създаване на две от най-известните ѝ песни – "Jolene" и "Love Is Like a Butterfly". За песни като тези през 1975 и 76 г. е избрана за певица на годината от Асоциацията на кънтри музиката.

Кънтри музиката обаче далеч не е нейният предел. Скоро тя започва да навлиза и в попмузиката. Така през 1978 г. печели награда Грами за песента си "Here You Come Again" и отново е обявена за изпълнител на годината от Асоциацията на кънтри музиката.

Певците Елтън Джон и Доли Партън заедно на сцената на 39-ите годишни награди за кънтри музика в Ню Йорк

С развитието на кариерата си Партън получава още награди Грами, както за песните си, така и за някои албумите си. През 1999 г. тя влиза в "Залата на славата на кънтри музиката".

През 2022 г. тя покорява и трети стил музика – рокендрола. Тогава Партън е номинирана за "Залата на славата на рокендрола". Тя оттегля номинацията си, защото не смята, че е заслужила тази чест.

"Макар да съм изключително поласкана и благодарна да съм номинирана за Залата на славата на рокендрола, не мисля, че съм заслужила това право", пише Партън в профилите си в социалните мрежи. Въпреки това тя е повторно номинирана и впоследствие е избрана.

Вижте също Сър Том Джоунс, чийто глас не остарява

Всичко това Доли Партън успява да постигне с много любов към хората и усмивка. Освен с песните си тя е известна и със своя добър и шеговит дух.

"Не съм щастлива през цялото време и не бих искала да бъда, защото това би ме направило повърхностен човек. Но се опитвам да намирам доброто във всеки", казва Партън пред Гардиън.

Освен в музиката Партън се развива и в киното. През 80-те години тя участва в няколко успешни филма. Сред тях са "От 9 до 5" и "Най-хубавият малък публичен дом в Тексас", в който е използвана една от най-популярните ѝ песни - "I Will Always Love You". През годините участва и в други филми, като през 2015 г. излиза нейният биографичен филм - "Многоцветното палто на Доли Партън". Той е последван от продължение през следващата година на коледна тематика, в което и самата тя участва.

Доли Партън излиза на сцената заедно с британския певец Саймън Льо Бон на 37-ата годишна церемония по вписване в Залата на славата на рокендрола в Лос Анджелис

"Исках да почета майка си и баща си. Това е много повече филм за тях, отколкото за мен, но показва тяхната връзка и мястото, откъдето идват хората като мен. Искам хората да знаят коя съм аз чрез хората, които обичат", казва Партън за Top News.

Извън сцената и снимачната площадка Партън се занимава и с много други дейности. През 1986 г. тя открива "Доливуд" - тематичен увеселителен парк. Две години по-късно създава фондация "Доливуд" - организация, чиято цел е да предоставя вдъхновение и образователни ресурси на деца по целия свят.

Нейният принос към американското изкуство е отличен с много награди. През 2005 г. получава Националния медал за изкуство на правителството на САЩ, а през 2006 г. е отличена в Центъра за сценични изкуства "Кенеди" във Вашингтон за цялостно творчество. През 2022 г. получава и медала "Карнеги" за филантропската си дейност.

Вижте също "Дължа всичко на феновете си". Давид Гета, който винаги е готов да прави музика