"Свобода на социалните мрежи". Блокирани във Фейсбук протестираха пред сградата на TELUS

Протест срещу цензурата във Фейсбук пред сградата на TELUS International Bulgaria в София

Десетки хора протестираха в сряда пред централата на компанията TELUS International Bulgaria в София.

Протестът беше организиран от гражданското сдружение БОЕЦ и на него присъстваха хора, които смятат, че са несправедливо цензурирани в социалната мрежа и обвиняват за това компанията TELUS. Те символично блокираха един от входовете към сградата, където са офисите на компанията, като го заградиха с лента.

Потърпевшите говорят за "цензура" и за "зависимост от Кремъл" в аутсорсинг компанията. От фирмата казват, че те не могат да блокират профили и препращат въпроса към Мета.

Проф. Евгений Дайнов (вляво) и Атанас Шарков (вдясно) на протеста против цензурата във Фейсбук

Сред протестиращите има хора, които не вярват на това твърдение на TELUS.

"Аз не лъжа, а те. Затова мен ме няма във Фейсбук", каза политологът проф. Евгений Дайнов, чийто профил във Фейсбук е със забрана за публикуване.

Предприемачът и активист Атанас Шарков също е сред протестиращите. Случвало му се няколко пъти през последните месеци да бъде блокиран в социалната мрежа. Той каза, че не е получил нито едно основание за това и опитите му да получи повече информация са завършили с неуспех.

Той каза, че участва в протеста, защото иска да има повече прозрачност в това как точно се извършва модерацията в социалната мрежа.

"Аз не съм сигурен къде е проблемът. Просто системата е изцяло непрозрачна и е крайно време европейските и българските институции да предприемат някакви мерки за подобряване на прозрачността".

Председателят на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев смята, че този проблем не е от сега, но след започването на войната в Украйна положението е ескалирало.

Председател на Сдружение БОЕЦ Георги Георгиев говори пред събралите се хора на протеста срещу цензурата във Фейсбук

Протестиращите смятат, че са блокирани и изтривани по-често профили, които публикуват в подкрепа на Украйна и срещу Русия и руската военна агресия.

Участниците в демонстрацията носеха отпечатани публикациите, заради които са били блокирани в социалната мрежа. Те ги залепиха на входа на TELUS заедно със знака Z, който стана символ на руската военна агресия срещу Украйна.

В края на протеста на фона на скандирания "Тук не е Москва" Георги Георгиев изрисува със спрей знака Z на тротоара пред сградата.

"Очакваме свобода на социалните мрежи", каза той.

Протестиращите очакват действия от страна на компанията собственик на Фейсбук.

Входът на TELUS International, който беше облепен с отпечатани постове, заради които присъстващите са със забрани за публикуване

Блокирането на профили в социалната мрежа Фейсбук придоби по-големи размери по време на пандемията от коронавирус. Блокираните най-често са хора, които имат голям брой последователи в социалната мрежа.

Партньорството за България между социалната мрежа, собственост на Мета, и българския офис на компанията за изнесени услуги TELUS беше огласено през 2019 г.

TELUS обаче казва, че предоставяните от нея услуги се извършват спрямо стандартите и политиките на клиентите. Те препращат въпросите за начините на модерация във Фейсбук към Мета, която притежава и Инстаграм, и отричат обвиненията в цензура.

"Ние нямаме дори техническа възможност да правим нещо такова (да трием профили - б.а.)", казва в интервю за "Капитал" Кристина Иванова, вицепрезидент "Операции" в българския клон на TELUS International.

Ден преди протеста в позиция, публикувана във Фейсбук, от аутсорсинг компанията заявиха, че работните практики "биват структурирани много внимателно, за да гарантираме, че екипите ни не могат умишлено или неволно да налагат свои мнения и пристрастия при изпълнение на служебните си задължения".

Социалната мрежа Фейсбук не е публична институция и абонатите ѝ предварително се съгласяват с нейните правила за ползване. Ръководителят на отдел "Обществени политики" за Централна и Източна Европа в "Мета" Якоб Туровски каза пред "Капитал", че модерацията е винаги е комбинация от служителите, изкуствен интелект и машинно обучени инструменти.

Вижте също "Блокираните блокират". Защо има протести и какво знаем за модерацията във Фейсбук