"Планът ми не беше да се присъединя към Холивуд, а да го унищожа". Джим Кери на 61

Джим Кери на премиерата на "Соник: Филмът 2"

Той избира да види смешното в света и помага на останалите да направят същото. Това го води към комедията на сцената и в киното. Днес името му е безвъзвратно свързано с едни от най-култовите комедийни филми и сериали в Холивуд.

Детството му е трудно, макар той самият да не го определя така. Като към всичко останало в живота си, той подхожда към него с хумор и позитивизъм. Днес именно заради тази своя черта той е едно от най-разпознаваемите лица на Холивуд. Той е Джим Кери и днес празнува своя 61-ви рожден ден.

Още като малък Кери е изявен екстроверт. Той обича да прави имперсонализации на известни лица, които обича да представя пред хора. Дори подготвя програма за всеки път, когато семейството му има гости. Така до 9-10-годишна възраст той е натрупал 120 имперсонализации, които може да изпълнява.

"Родителите ми смятаха моята комедия за нещо специално", казва той за The Hollywood Reporter. Тримата му братя и сестри, всички по-големи, също го подкрепят, макар той да е много различен от тях.

Вижте също Патрик Демпси – актьорът с дислексия, който обича високите скорости

Когато Кери е на 12 години, баща му, който до този момент е счетоводител, губи работата си. Нещата се влошават за известно време, а Кери е ядосан на света за това.

Всички имаха кинжали и ножове, а аз бях в центъра на лудницата.
Джим Кери

По-късно баща му си намира работа във фабрика за гуми, а Кери и братята му се присъединяват към него, като работят на осемчасови смени след училище като охранители и чистачи. На 14-годишна възраст Кери ходи на работа с бейзболна бухалка.

"Всички имаха кинжали и ножове, а аз бях в центъра на "лудницата". И изобщо не се страхувах от това. Исках да се бия", казва той за The Hollywood Reporter.

Оценките му се влошават и на 16 години той напуска училище. Когато баща му започва да го води в комедийните клубове на Торонто обаче, Кери вижда един цял нов свят. Така през деня той работи във фабриката, а нощите запазва за комедията.

"Да, в определени аспекти родителите ми ме накараха да порасна бързо, но списъкът с нещата, които са направили за мен е огромен", казва той за The Howard Stern Show. Затова и не смята детството си за тъжно, а предпочита да вижда позитивната страна на историята.

Вижте също "Благодаря ти, че живя, Рей!" Джейми Фокс - един южняшки джентълмен на 55

В крайна сметка Кери напуска фабриката и заживява със семейството си в миниван.

"Живеехме по къмпинги или на ливадата на сестра ми в провинцията и, разбира се, в палатката беше студено, но по някакъв странен начин това беше много по-щастливо време", споделя той.

Кери дебютира като комик в Торонто, но истинският пробив идва, когато е открит от американския комик и актьор Родни Дейнджърфийлд. Започва кариерата си с познатите имперсонализации, докато един ден не решава просто да експериментира с чувството си за хумор.

Актьорът Джим Кери на 69-ата церемония по връчването на наградите Оскар в Лос Анджелис

Планът ми не беше да се присъединя към Холивуд, а да го унищожа.
Джим Кери

Началото на филмовата си кариера Джим Кери поставя с участието си в комедийния сериал "Жив цвят". Тази роля му печели място в комедията "Ейс Вентура: Зоодетектив". Само няколко дни преди излизането на филма Кери разбира, че двамата най-влиятелни филмови критици по това време не харесват филма.

Въпреки това той излиза на екран и печели повече от 100 милиона долара. За една нощ Кери се превръща в сензация. Целта му във филма от 1994 г. е проста: да се надсмее над главния герой.

"Планът ми не беше да се присъединя към Холивуд, а да го унищожа", казва той пред The Hollywood Reporter.

Вижте също Ед Харис, който обича да се страхува от ролите си

Хонорарът му от 450 000 долара за другия му култов филм "Маската", договорен преди началото на продукцията, става 7 млн. долара. Към момента на заснемането на "Кабелджията" Кери е най-скъпоплатената филмова звезда в света. Хонорарът му от 20 милиона долара за филма пробива тогавашния таван за заплащане на холивудските актьори.

Въпреки своя успех в комедията Джим Кери решава да се покаже и в друга светлина. Поема предизвикателство с участието си в драмата "Шоуто на Труман". Рискът му се възнаграждава, като той печели Златен глобус за Най-добра мъжка роля в драматичен филм.

За ролята си във филма "Лъжльото" печели награда Изборът на публиката. Други негови известни филми са "От глупав по-глупав", "Блясъкът на чистия ум" и "Как Гринч открадна Коледа".

Канадският актьор Джим Кери прегръща продуцента Брайън Грейзър след новината, че филмът им "Лъжльото" е избран за любим комедиен филм на наградите Изборът на публиката.

"Аз се събуждам всяка сутрин и си припомням, че това невероятно нещо е моята професия. Може да звучи абсурдно, но постоянно трябва да се ощипвам, защото не мога да го повярвам.", казва Кери в интервю за The Howard Stern Show през 2008 г.

През годините филмите, в които той участва намаляват. През 2018 г. след кратка почивка Кери се завръща на снимачната площадка за комедийния сериал "Смях през сълзи". Продължава със "Соник: Филмът 2", който излиза през 2022 г.

След премиерата на филма обаче пред Access Hollywood той казва, че се е наситил на холивудския блясък и е готов да се отдаде на живота си извън прожекторите и снимачните площадки.

Вижте също Tери Гилиъм, който получава надежда от феновете си