Солта на земята. Дълбоко в обширните мини на Соледар

Една от подземните камери в мината, която допреди войната произвежда над 90% от солта за Украйна.

Дар от сол. Това означава името на източния град Соледар, който руските сили в Украйна опитват да превземат от месеци. Спечелването на неговите солни мини би имало символична, военна и търговска стойност. Ето как изглеждат мините през обектива на Еймъс Чапъл, който ги посети и засне през 2019 г.

Огромен комплекс от около 200 км подземни галерии представляват известните солни мини в град Соледар, Донецка област. Тунелите се намират на дълбочина от 100 до 300 метра и основното им предимство е, че са толкова дълбоки, че никаква артилерия не може да ги достигне.

Транспортен тунел във вътрешността на мината.

Някои места под земията са толкова просторни, че човек лесно може да се придвижва дори с автомобил.

Подземна камера в мината, създадена след добиването на хиляди тонове каменна сол.

Височината на мините се измерва в десетки метри. Тяхната обща дължина е почти десет пъти по-голяма от подземните съоръжения на завода "Азовстал" в Мариупол.

Стълба за евакуация се изкачва по стена на камера в мината, стотици метри под повърхността.

Заради всичко това по време на война мините имат стратегическо значение. Те могат да служат за укритие на военнослужещи, съхранение на оръжие и за атаки от засада. Затова главният вход се отбранява от украинските въздушнодесантни сили и спeцчасти.

Производството на сол в Соледар се практикува от края на 19 век.

Огромният солен пласт под град Соледар, чието име буквално означава "дар от сол", се е образувал след пресъхването на древно море в района. Производството на каменна сол по тези места започва през 1881 г. Оттогава са произведени 250 милиона тона сол. А остават още 5 милиарда тона запаси - достатъчни за около 700 години напред.

Табела над един от входовете за мината, носеща името на предприятието "Артьомсол".

"Артьомсол" е най-голямото предприятие за добив на сол в Украйна, а и в Европа. То осигурява 94% от потреблението на вътрешния пазар и изнася продукти в много страни.

След като вносът на украинска сол в Русия е спрян, мината губи около една трета от пазара си.

До 2016 г. сред тях е и Русия, но на фона на конфликта между подкрепяните от нея сепаратисти и украинската армия, Москва забранява вноса на сол от Украйна.

Работник реже блокове сол.

Предприятието е уникално не само по отношение на промишленото производство на сол. Допреди войната част от солните мини се използват за лечение на хора с респираторни заболявания заради уникалния си микроклимат.

Тези солни блокове, които през 2019 г. се продават за около 8 евро всеки, се използват за камери, изградени от сол, които пресъздават условията в мината.

В мирно време в галериите работят музей и църква, провеждат се музикални концерти и фестивали. А в най-известната солна зала - "Camera 41-bis", през 2003 г. е поставен рекорд на Гинес - издигнат е първият балон с горещ въздух под земяна.

Симфоничен концерт в солна мина на 19 декември 2018 г.

Добивът на сол е спрян през пролетта на 2022 г., след началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна. Преди това там работят почти 3000 души. Но много повече хора могат да бъдат в подземията по едно и също време. "Артьомсол" е съсредоточен на територия от 50-53 кв. км.

Кристално чист къс сол.

Качеството на солта в Соледар е много високо - съдържанието на натрий и хлор е над 98,5%. Това я прави най-добрият такъв продукт в цялото постсъветско пространство.

Комбайнът смила солта на лесен за транспортиране прах.

Смляната сол се движи по поточна линия към асансьор, който я транспортира до повърхността.

Геолозите казват, че по-малко от 5% от солния слой в Соледар е бил отстранен откакто мините работят.

Вижте също "Никой не брои мъртвите". Какво се случва в източния украински град Соледар