"Така изглежда безумието". Начело с "Вагнер", Русия напредва срещу Соледар

Украински бойци в покрайнините на Соледар водят тежка битка

Руската армия продължава да напредва в атаката срещу най-новата си цел - град Соледар. Украинските сили успяват да удържат позициите си там до момента.

Соледар се намира на 15 км от Бахмут - град, в който руските сили са се съсредоточили от половин година. Според западни анализатори той има важно символично и политическо значение за Кремъл, но и малка стратегическа стойност.

Руски войски и бойци на частната военна компания „Вагнер“ вероятно контролират по-голямата част от Соледар в Източна Украйна, след тактически напредък през последните четири дни. Това съобщи британското министерство на отбраната в редовната си разузнавателна сводка. Според нея много вероятно е руската ос към Соледар да е опит Бахмут да бъде обкръжен от север и да бъдат нарушени украинските комуникационни линии.

В понеделник Сергей Черевати - говорител на Източната група на въоръжените сили на Украйна, съобщи, че освен наемници на "Вагнер" в Соледар воюват и "много по-професионални" руски наемници.

„Те имат значителна подготовка в звена като ФСБ, МВР, специалните части на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Русия. Ако по-рано използваха предимно бивши затворници, то в Соледар събраха най-професионалната част, за да пробият отбраната ни", призна той.

Дим се издига над Соледар след поредната руска ракетна атака

Украинският журналист Юрий Бутусов каза, че в понеделник вечерта ситуацията в Соледар е станала заплашителна, след като руските сили са достигнали позиция, от която могат да обстрелват магистралата, свързваща града и неговия гарнизон с украинския тил.

"Това не е пълно обкръжение, но нормалните доставки по маршрута са невъзможни, това е критично за отбраната", каза още Бутусов.

Говорителят на украинското министерство на отбраната Анна Маляр каза, че врагът се е прегрупирал, разположил е "допълнителни щурмови части", променил е тактиката си и е "предприел мощно нападение".

От украинското командване съобщиха, че засега успяват да удържат позициите си.

"Противникът провежда настъпателни действия в Бахмут и други направления, концентрирайки усилията си върху превземането на Донецка област в рамките на административната граница, но без успех", се казва в доклад на Въоръжените сили на Украйна.

Президентът Володимир Зеленски каза в последното си видеообръщение, че "макар окупаторите сега да са съсредоточили най-големите си усилия на Соледар, резултатът от тази тежка и продължителна битка ще стане освобождение на целия наш Донбас".

Той благодари на всички войници, които защитават Бахмут, както и на бойците в Соледар, които "устояват на новите и още по-яростни атаки от нашествениците".

Според Зеленски в Соледар Украйна е спечелила "допълнително време и допълнителни сили" заради издръжливостта на войниците.

"Какво иска Русия да спечели там? Всичко е напълно разрушено, почти не остана живот. И са загубени хиляди хора: цялата земя под Соледар е осеяна от телата на окупаторите и следи от удари. Така изглежда безумието", каза още Зеленски, който по-рано нарече града "най-кървавото място на фронта".

"Подземните градове"

В дните на т.нар. коледно примирие, обявено от Москва на 6 и 7 януари основателят и спонсор частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин лично съобщи, че наемниците му напредват. Киев определи коледното примирие като "циничен капан".

Пригожин е приближен на президента Владимир Путин бизнесмен и собственик на компания Wagner Group. Той каза, че огромните усилия на Русия да превземе Бахмут са заради контрола над "подземни градове", които могат да се използват като бази за войски и танкове.

Става дума за лабиринт от солни мини и пещери, в който има над 160 км тунели. Там има дори голямо подземно помещение, което в мирни времена е използвано за футболни мачове и концерти на класическа музика. В пещерите са се помещавали още художествени галерии и подземна винарна, която спира производството след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Белият дом коментира по-рано, че подозира, че Пригожин се опитва да поеме контрола върху солните мини в Бахмут по търговски причини. Той обаче твърди, че мините в района са много важни за руската офанзива.

"Системата от мини в Соледар и Бахмут, която всъщност е мрежа от подземни градове, може не само да задържи голяма група хора на дълбочина от 80-100 метра, но и танкове и бойни машини на пехотата, които могат да се движат там", написа той в своя канал в Telegram преди няколко дни.

Вижте също Зимният войник на фронта. Украйна или Русия ще получат надмощие заради студа

Бахмут е почти напълно разрушен, а от от 72 000 жители в него към края на декември бяха останали едва 12 000. Те живеят в руините и се крият в мазета или жилища. Останали са предимно възрастни, бедни или хора, които са силно провързани към дома си.

В града няма ток, отопление, газ и течаща вода. Повечето хора използват печки на дърва при минусови температури.

Снимки от дронове, публикувани в социалните мрежи, показаха телата на десетки руски войници в поле близо до Бахмут.

Вижте също "Те ходят върху труповете". Защо Русия не жали усилия, за да превземе Бахмут